Балкански приказки от Влада Томова


Балкански приказки от Влада Томова

7367

Дискът "Балкански приказки" (2009) на Влада Томова (Vlada Tomova) ще бъде представен в "Картини от една изложба" довечера.

Воденото от Сергей Шишов предаване за концептуални албуми се излъчва на вълните на програма "Хоризонт" по БНР след новините в 21 часа всяка събота.

"Аз съм българка, макар че нося наполовина руска кръв. Дълбоко чувствам руската душевност и култура, но българското и България докосват сърцето ми по онзи неповторим начин, който те кара да усещаш, че си българин. Този факт осъзнах обаче чак когато се отзовах в Америка с мечтата и възможност да уча джаз в най-прекрасното училище, "Бъркли", малко след 25-а си годишнина", обяснява певицата.

Ето какво й се случва там през 1996:

"Бях пометена. Зарових се в огромната фонотека на "Бъркли" и слушах българска музика. По-късно се срещнах и с Янка Рупкина, и с Кремена Станчева, от които научих толкова много. Така събирах и учих песни през годините, докато междувременно завърших "Бъркли" и се преместих в Ню Йорк. За мен най-голямото откритие в Америка беше моето собствено израстване, и това как чувството ми за гордост, че съм българка, растеше с всяка изминала година. Покрай интереса ми към българския фолклор започна да пониква и интерес към фолклор от други краища на света, близки и далечни. Балканите са едно особено място, с безкрайно преплетени още от древността народи, етноси и история. Дотолкова сме вплетени едни в други, че като срещнеш днес човек от нашите земи далеч от дома си, го чувстваш близък и много познат", разказва Влада.

"Приличаме си безкрай, но имаме и доста нюанси. Отликите и сходствата ме заинтригуваха. Отвъд цял океан разстояние приликите ми се струват много повече, отколкото различията – и в хората, и в песните. А песните от всички краища на Балканите са много красиви."Балкански приказки" е израз на любовта ми към тези красиви песни, които съм събирала и нося със себе си от дузина и повече години. Изказ е и на българската ми душа, която иска да прегърне света и да му разкаже за себе си и за красивото кътче на планетата, където е израснала…", пояснява Томова.

Проектът е записан с участието на внушителен брой музиканти в Ню Йорк.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички