Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Почитат Bob Marley в столичния клуб Mixtape 5


Почитат Bob Marley в столичния клуб Mixtape 5

4484

На 6 февруари светът отпразнува рождения ден на Боб Марли (Bob Marley) – растафариански пророк, който се появява на бял свят в провинцията Найн Майлс, Сейнт Ан, на остров Ямайка през 1945.

В България рожденият му ден ще бъде традиционно отбелязан и тази година със специално събитие от двете най-големи организации, промоутиращи ямайската култура у нас – Roots Rocket Label и Zionlionz Soundsystem.

Концертът под наслов Bob Marley's Earthday ще се състои в столичния клуб Mixtape 5 днес. В двете зали на заведението ще прозвучи цялото лъвско войнство на Zionlionz Soundsystem, подкрепено от бас силата на Camp Sessions и специален концерт-трибют към творчеството на музиканта, в който артистите на единствения реге лейбъл у нас – Roots Rocket, ще изпълняват песни на Боб Марли, синовете му и авторска музика.

Началото е в 21.30 ч.
 
Робърт Неста Марли, както е истинското име на певеца, стартира музикалната си кариера в началото на 60-е години на миналия век. По-късно започва да записва с Лий "Скрач" Пери и реге групата Дъ Уейлърс (The Wailers), в която участват още Бъни Ливингстън и Питър Тош. Формацията подписва договор с Island Records и постига световен успех, който издига Боб Марли до статуса на международен посланик на мира и равноправието.

Славата обаче има две страни – той претърпява опит за покушение от наемни политически убийци, но въпреки че е ранен, излиза на концерта Smile Jamaica два дена по- късно за триумфално изпълнение на  песента "War" (адаптация на речта на етиопския император Хайле Селасие пред съвета на ООН през 1966) пред стохилядна публика.

По-късно музиката отвежда Боб Марли в Англия, където записва албумите "Exodus" (1977) и "Kaya" (1978), и Африка, където прави първото официално обръщение към Зимбабве след получаването на независимост на страната от Великобритания. В последния си проект "Uprising" той издава вечните хитове "Could You Be Loved", "Forever Loving Jah" и емблематичната "Redemption Song", която през годините влиза в репертоара на множество звезди, между които Шънейд О’Конър, Клаш и Риана (Rihanna).

Биографията на Марли обаче не свършва със смъртта му от меланома (11 май 1981). И сега, повече от 30 години след това, музиката на Боб и Дъ Уейлърс е по-жива от всякога, превъплътена в прослава на живота и борбата на обикновения човек.

Посмъртно в Ямайка е кръстено летище на негово име, обявен е за почетен посланик на Ямайка в САЩ, от ООН му издигат паметник, екипът на списание Time избира "Exodus" за албум на 20 век, а от BBC обявяват "One Love" за песен на хилядолетието.

Рождената дата на музиканта се празнува на много места по света и до днес.
 
В град Кох Липе (Тайланд) например, той дава начало на тридневен културен фестивал. В Нова Зеландия, рожденият му ден е обвързан с празненствата в чест на мирния договор между местното маорско население и европейските заселници. В Сърбия през 2008 е открит единственият до момента паметник на Марли в Европа.

"Боб Марли - борец за свобода, въоръжен с китара", гласи надписът върху него.

Видео - на:

http://www.youtube.com/watch?v=vdsGsZKGh0E

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички