Soul Of America на A to JazZ Festival 2 в Докторската градина


Soul Of America на A to JazZ Festival 2 в Докторската градина

2448

Второто издание на A to JazZ Festival 2012 ще се проведе в Докторската градина в столицата между 28 и 30 юни.

Събитието, наречено Soul Оf America, ще събере някои от най-добрите световни соул и фънк изпълнители, както и страхотни имена от българската сцена. Култовите британци Reel People, американският соул певец Frank McComb, чийто глас помним от хитовете на групата Buckshot LeFonque "Another Day", "No Pain, No Gain" и "Music Evolution", както и номинираната за "Грами" (Grammy) през 2011 американка N`Dambi (вдясно на колажа) са имената на фестивалните хедлайнъри. Преди тях на сцената ще се качат бандата за алтернативен джаз и фънк High Time (България), певицата Рут Колева (на снимката вляво)и младата фънк банда SouthWick. Подгряващите диджейски сесии са поверени на DJ Мартен (DJ Marten).

Формацията Reel People, която ще се качи на сцената на A to JazZ в първата фестивална вечер, 28 юни, e известна от съвместната си работа с различни фънк и соул изпълнители, сред които Darien, Vanessa Freeman, и, разбира се, Tony Momrelle от Инкогнито (Incognito), с когото Reel People създават някои от най-големите си хитове – "Golden Lady", "Star", "Tell Me Why".

Frank McComb (САЩ) (в средата), певецът, записал единствените два албума на легендарната хип-хоп, ритъм-ен-блус, соул и фънк банда Buckshot LeFonque, ще представи във втората вечер на събитието (29 юни) както авторски парчета, така и хитовете на вече останалата в музикалната история група. В рамките на фестивала, соул изпълнителят ще проведе и двудневен майсторски клас по вокално майсторство. Официалната фестивална програма ще бъде закрита на 30 юни, събота, от красивия и дълбок глас на N`Dambi. Певицата, чието име означава “най-красивата”, започва кариерата си като беквокалистка на Ерика Баду (Erykah Badu), издава три самостоятелни албума, които се радват на голям успех, а през 2011 четвъртият й диск, "Pink Elephant", получава номинация за "Грами".

Frank McComb - соул певец, композитор и пианист, пристига за пръв път в България. Гостът ще се изяви с бенд от родни музиканти, събрани специално за случая. Въпреки че Frank ще дебютира пред българска публика, неговият творчески път вече е свързан със страната ни. Среща с перкусионистката Лили Йончева, която живее и работи в Лондон от няколко години, слага началото на ползотворно професионално сътрудничество. От момента на запознанството им нататък, винаги, когато McComb има участие във Великобритания, на перкусиите е Лили. На 29 юни заедно с Frank и Йончева ще бъдат Велислав Стоянов (тромбон), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Димитър Семов (барабани). Музикантите са избрани и препоръчани на Frank McComb от Лили.

Музикантите от бандата с модерно джаз и фънк звучене - High Time, подготвят своя първи албум с авторски композиции, част от които ще прозвучат в Докторската градина. Рут Колева вече представи своя дебют "Within Whispers" в рамките на фестивала през пролетта на 2011, но сега гласи и нови парчета. SouthWick (България), които миналата есен издадоха дебютния си сингъл "Pink Skies", обещават единствено авторски композиции с характерните за групата заряд и импровизации. Непосредствено след участието на фестивала, фънкарите влизат в студио за записите на първия си албум, който ще е готов до есента.

Организаторите са предвидили и други приятни музикални изненади, които ще бъдат обявени скоро. A to JazZ Festival 2012 - Soul Of America, се организира от фондация A to Z и фондация "Америка за България".

Междувременно, фестът бе удостоен с награда "Златно перо" 2012 за принос към културния живот на София. Отличието бе връчено на създателя и директор на проявата - Петър Димитров, от програмния директор и водещ на Джаз FM радио Светослав Николов на специално тържество на 22 май.

Официалната церемония бе в рамките на Европейския музикален фестивал със съдействието на Министерство на културата и Столична община.

Още за A to JazZ Festival - на:

www.atojazz.bg, както и страницата му във фейсбук

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички