Корифеят на джаза Симеон Венков с нов проект


Корифеят на джаза Симеон Венков с нов проект

5706

По повод покана за участие в Международния джаз фестивал в Банско 2013 проф. Симеон Венков (пиано) и Станислава Димитрова – Съни (вокал), са сформирали нов проект.

Поканили са джаз музикантите Михаил Йосифов (тромпет), Атанас Хаджиев (тенор саксофон и вокал), Димитър Шанов (контрабас и бас китара) и Борислав Петров (ударни инструменти), които с формацията Мони Венков комбо & Съни да представят този проект на няколко концерта до август. Първата изява ще се състои на 19 март от 18.30 ч. в Студсио 5 с репертоар от световни джаз стандарти и  авторски пиеси на Венков. Професионализмът, харизмата и богатият опит на участниците са гаранция за вълнуващо и запомнящо се музикално преживяване.

Вход: 8 лв.

Проф. Симеон Венков (на снимката) вляво е завършил НМА “П.Владигеров” (1967) със специален инструмент контрабас. В продължение на 44 години преподава в Академията контрабас, създател е на  специалността Бас китара и  има индивидуално  обучени повече от 300 възпитаника. Член е на СБК,  на СБФД. Автор на  музика за над  40 документални,  анимационни и игрални филма, както и на  инструментални джаз пиеси и множество аранжименти. Създал е формациите Рондо секстет и Джаз трио + Х, в които като пианист е концертирал в продължение на 27 години, а сега е музикален ръководител на Мони Венков комбо & Съни.
 
Съни - Станислава Димитрова
(вокал) - е слънчева като името си. От 8-та до 20-та си година пее в детски хор Родна песен, с който е пътувала в много държави. На 14 години прави първата си група,  в която  пее, танцува и свири. Има бакалавърска степен за "Поп и джаз пеене", завършила е и майсторски клас – Музикална интерпретация и импровизация при Милчо Левиев. Издала е 3 албума, предимно с нейни авторски песни. Умее да интерпретира в стиловете поп, денс, латино и с етно звучене. В момента е солистка на формация Мони Венков комбо & Съни.        

Михаил Йосифов (тромпет) е един от най-успешните български джаз музиканти. Завършва класа по тромпет на Русин Атев в МУ "Л.Пипков", а по-късно и Националната музикална академия в класовете на Стойчо Радев и Ангел Македонски. Мишо е автор на много пиеси и е отличен аранжор. Участва в редица поп и рок проекти. Ръководител е на Мишо Йосифов секстет и заедно с Велислав Стоянов е един от създателите на Брас асоциацията. Участник е в джаз, поп и етно фестивали из цяла Европа. Получава наградата "Кристална лира" (2009) за джаз музикант на годината на СБМТД, удостоен е също и с отличието "Златно перо" на радиата Джаз FM и Класик FM за специален принос към българската култура.

Атанас Хаджиев (тенор саксофон и  вокал) е oт Кърджали. Получава образованието си в МУ "Хр.Морфова" в Стара Загора и в АМТИ – Пловдив. През 1994-1995 участва в Международната лятна академия за диригенти във Виена. От 2009 е член на Брас асоциацията и на  Мишо Йосифов секстет, а от 2012 е оркестрант в Биг-бенда на БНР.

Димитър Шанов (контрабас и бас китара) завършва Музикалната академия "П.Владигеров" с бас китара и контрабас в класа на ст.преп. Симеон Венков. От 1986 е член на Биг-бенда на БНР и е сред най-търсените студийни и джаз музиканти в България. Участвал е в много джаз фестивали, телевизионни предавания, канен е за записи на CD и DVD проекти. Той е изключителен не само като акомпаниращ, но и като солиращ  басист.

Борислав Петров (ударни). От 14-годишна възраст се занимава активно с музика.  След 1998 свири последователно с групите Сленг, Латинопартизани и Brainstorm. Като член на етно-формацията Тархана (2005- 2010) концертира в Европа, Америка, Африка и Индия. Образованието си получава в Холандия - Бакалавърска степен в Prince Claus Conservatorium, Грьонинген (2002-2006) и Магистърска степен в Conservatorium van Amsterdam (2006-2008). По време на обучението си разработва метод за интегрирането на българските народни ритми в джаз импровизация и композиция, който става предмет на неговата магистърска теза. Петров е отличен музикант, владее разнородните ритми, свързани с джаза, латиното и българската народна музика.

Автентична танго вечер е следващото събитие в Студио 5. То ще започне в 21.00 ч. Вход: 5 лв.

Всеки месец от януари 2012 tango.bg съвместно с управата на клуба представят автентична Tango Argentino вечер. На десетото издание на милонгата La Escena ще се изяви TJane Marina, която ще срещне публиката с най-великите оркестри и изпълнители от напревлението. Резидентният диджей DJ El Maqunista пък ще поеме предизвикателството да придаде визия на завладяващата музика.
За танцуващите – прекрасен под и сцена, а за тези, които още не са се докоснали до магията на аржентинското танго, чудесен повод да видят чистата емоция в действие.

Музикален двубой са подготвили страхотните импровизатори от Yotzov Clarinet Sextet и Сакс квартет Гори на 20 март, сряда. Събитието е с начален час 18.30, вход: 10 лв.   

Водещи по брой гладиатори са кларнетистите. Те предхождат опонентите си с двама, а ето ги и в пълна бойна линия:

Цветелина Найденова
Фарадж Акбаров
Мартин Котрулев
Венелин Пиперов

Явор Гайдов и, разбира се, техният пълководец – Борислав Йоцов

От другата страна на арената на Студио 5:

Явор Гайдов (сопран саксофон)
Димитър Бакърджиев (тенор саксофон)
Атанас Хаджиев  (баритон саксофон)
умело подбрани от генералисимус Горан Ташев (алт саксофон)

Припомняме ви, че това е втората по рода си битка, която управата на заведението организира. Предишната се състоя в началото на 2012, когато Yotzov Clarinet Sextet премери сили със страхотните музиканти от Мишо Йосифов секстет.

Както всяка сряда в клуба, така и на 20 март, на ход е Мигел, който ще забавлява присъстващите с южноамерикански ритми. Салса партито започва в 22.00 ч. Вход: 5 лв.

Билети на касите в Студио 5, НДК и оналйн на www.ticketstream.bg и www.ticktplus.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички