Дългоочакван празник със Center в Mixtape 5


Дългоочакван празник със Center в Mixtape 5

4689

11 април 2013, стоунър диванетата Center правят промоция на първия си албум "Center Оf Gravity", а столичният клуб Mixtape 5 пропуква по ъглите.

През трите години от съществуването на Center успяхме да ги опознаем и заобичаме. Те пък импровизираха и експериментираха толкова, че докато дойде време за издаването на "Center Оf Gravity", бяха натрупали солидна фенска маса. Не мога да кажа, че са задобрели – защото от първото си качване на сцена избухнаха с такава сила, че спечелиха безапелационно Jack Daniel’s Battle Of The Bands през 2011, и се превърнаха в неоспоримата стоунър сила на българска сцена.

Български стоунър? Без вокали? Катo Karma Тo Burn? Не. Като Center. Самобитността им е изкушаваща за клиширани сравнения, но само в първите месеци. После отиваш в Mixtape 5 и разбираш, че Center са нещо много по-специално.

Дългото очакване на албума прави този концерт важно събитие. Почти ритуално. Виждали сме бандата много пъти, знаем какво да очакваме – но този път те не просто свирят. Те празнуват. Празнуват една от многото спечелени битки във войната, която всяка добра, независима банда води, за да създава музика в България. Без да се оплакват, без да го подчертават, със зверски труд и усилия. И с нашата подкрепа.

Затова и емоцията е малко по-обрана сега. Концертът е малко по-сериозен, монолитен, всички сме под общия знаменател на значимостта на случващото се. Но само малко, разбира се, защото тупаниците от енергия, която музиката им раздава, няма как да се укротят. Музикантите изкарват песен по песен "Center Оf Gravity", който в целостта си е мощен, тежък и сам те блъска в погото.

Първото такова започва, когато Симо развърта палки в кръг иззад барабаните, дирижирайки първите скочили в центъра на залата, а в второто – когато смъква тениската за превелика радост на фенки и фенове. Николай и Делян се усмихват и мълчат през цялото време. Тони ни благодари, но като цяло не се чува много реч. Усещат се шамаросващи рифове, виждат се развети в поклон пред сцената коси.

Когато привършваме с ново парче и интригуващ кавър на "Угар", установявам, че Center работят извън времето, но за сметка на това – в пространството. Свели са гравитацията до центъра на Мixtape 5 и в последните час и половина (кога минаха?) светът се е въртял около него.

Каквато е силата на безкомпромисно доброто изкуство.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички