Напусна ни композиторът Найден Андреев


Напусна ни композиторът Найден Андреев

4114

Големият български композитор, аранжор и продуцент Найден Андреев почина на 68-годишна възраст на 28 юли.

Той е получил инфаркт, съобщи БНР, позовавайки се на информация от семейството му. Поклонението ще се състои в сряда, като съпругата му Зоя и дъщеря им Андриана, която работи като монтажистка в БНТ, уточняват подробностите. Маестрото претърпя операция на сърцето миналата година, при която му бяха поставени стентове на кръвоносните съдове.  
 Двайсет години от творческия живот на твореца - от 1972 до 1992, преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция "Забавна музика". През 1996-1997 година е бил изпълнителен директор на телевизията. Бил е и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово. След 1997 е композитор на свободна практика. През 70-те и 80-те години се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова, Михаил Белчев, Андрей Миронов, Алла Пугачова, Росица Кирилова и други популярни певци. Пише музика за филми и телевизионни спектакли и мюзикъли. Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина: "Златният Орфей"; Голямата награда за цялостно творчество (1995); Братислава, Палма де Майорка и други.
Член е на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003.
Песента "Устрем", изпълнена от Маргарита Хранова, е отличена с първа награда в Сопот (Полша) и втора награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, Германия, 1978).  "Наистина много, много голяма загуба за България, защото беше изключителен композитор. Той беше преди всичко приятел и невероятно талантлив композитор, аранжор, невероятен. Наистина България изгуби един голям композитор и човек", каза опечалената Марги Хранова.  "Не мога да повярвам, толкова жизнен човек. България изгуби един от най-ярките си творци. Потресен съм, днес бяхме с група приятели и говорихме за големия му талант. А наскоро слушах по радио "София" за големия успех на неговия мюзикъл, който е бил игран в Русия", сподели Тончо Русев.   

На CD са издадени детските мюзикъли на Найден Андреев - "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Снежанка". От 2002 година Андреев работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър "Вечните песни на България".

Покойният бе един от четиримата български композитори, които заведоха съдебен иск срещу руската поп звезда Филип Киркоров за извършено престъпление против интелектуалната собственост. В сигнала, подаден до Софийската районна прокуратура от асоциацията "Европейско общество за защита на човешките права - България", през февруари 2012 Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев заявяват, че български естрадни произведения се изпълняват, записват, възпроизвеждат, разпространяват и излъчват в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и Европейския съюз от лицето Филип Киркоров без съгласието на техните автори, изисквано по Закона за авторското право и сродните му права. Те настояха прокуратурата да извърши проверка по случая, визирайки песните "Плюс и минус" на Савелиев, "С днешна дата" и "Детски спомен" на Пенев, "Изповед" на Пеев и "Звездна фантазия" на Андреев.

Родните творци припомниха, че, според чл. 172а на Наказателния кодекс, това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева. Найден Андреев обясни подробно как е помогнал на Филип Киркоров да започне зваздната си кариера в Русия и какво е получил вместо благодарност. "Композиторите често сме търпели негативи от изпълнителите. Но Найден никога не се оставя да бъде използван, бранеше своята чест", с тъга си спомня Митко Щерев. "Човек не може да си разреши да е скучен. Човек старее тогава, когато старее духът му. Ние, хората, сме - образно казано, едни компютри: всичко е програмирано. Ако човек мисли отрицателно, получава своята присъда", обичаше да казва приживе маестрото.  "Началото на спиране на чалгаризацията и нравствения упадък е и чрез показването на доброто. А не да се утвърждава злото, като му се прави непрекъснато реклама. Иначе насилието става начин на действие, начин на живот", категоричен бе Найден АндреевИзбрана дискография:

"Моите мелодии"(1983)
"Моите мелодии"(1986)
"Избрани песни"(1987)
"Оркестрови пиеси"(1988)
"По-скъпа от бисер и злато" (1986)
"Опера за православието"(1997)
"Лунни силуети"(1998)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички