Реге звездата Jahcoustix с първи концерт в България


Реге звездата Jahcoustix с първи концерт в България

4070

Едно от най-ярките имена на световната реге сцена – Jahcoustix, пристига за първия си концерт в България в столичния клуб Mixtape 5 на на 16 май (петък).

Визитата на музиканта е по покана на родната реге формация Roots Rocket и Vulsima в партньорство с Goethe-Institut Bulgarien. За последното десетилетие Jahcoustix е издал 5 студийни албума, има над 1000 концерта и получи признанието от авторитетни световни музикални медии като един от водещите реге артисти в света.

Другите части от музикалния пъзел на вечерта са: NRG_D & Gangjah Army, които ще забият тракове от предстоящия албум "Friends"; самостоятелен live set на Samity, който ще се потопи в дебрите на бас линиите и пространствения звук на дъб музиката; както и Kin Dread (Roots Rocket) с поредната си ню руутс и денсхол селекция.

Приятелството на Jahcoustix с Roots Rocket и NRG_D започва в Гърция, където те случайно свирят на една сцена, а след концерта дотолкова затоплят отношения, че се събират за акустичен джем. Именно в този формат специално за българската публика Jahcoustix е подготвил ексклузивно лайв шоу – той ще представи новия си албум "Frequency", както и някои от добре познатите по-стари парчета като инструменталната
част е поверена на Roots Rocket Band в състав: Деян Илиев (барабани), Светослав Неделчев – Козмо (бас), Любен Кръстев – Любака (соло китара), Явор Коен (клавири), Константин Атанасов – Koz I (тромбон), Денис Попстоев (саксофон) и Пламен Зафиров - Zafayah (китара), а зад пулта по време на живото изпълнение ще е Samity – един от най-бързо набиращите скорост дъб продуценти по нашите ширини.

Албумът "Frequency" на Jahcoustix съдържа 17 руутс реге парчета като в някои от тях си сътрудничи с легенди като Horace Andy, Apple Gabriel от Israel Vibration, както и по-млади, но световнопризнати имена - Kabaka Pyramid, Dub Incorporation и Raphael. В чарта за албум на годината на водещата реге медия Reggaeville  дискът е класиран на 6-то място, изпреварвайки артисти като Sizzla, Dub Inc, Major Lazer, Sly & Robbie, Shaggy и Morgan Heritage, а с излизането си проектът оглави класацията за най-продаван реге албум в сайта Amazon.com.

Самият Jahcoustix се приема за гражданин на света, защото детството му преминава номадски - семейството му живее в Мексико, Либерия, Ню Йорк, Кения и Египет, а музиката открива в Кения, където започва да пише първите си песни и се запознава с руутс реге културата, превърнала се в едно от най-големите му вдъхновения. След като се установява в Германия, двайсетгодишният Jahcoustix решава да посвети живота си изцяло на регето и се отправя на музикално пътешествие, което отвежда него и песните му из целия свят – Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Африка, Израел и Йордан. Прави съвместни турнета с Gentleman, Dub Incorporation, Tiken Jah Fakoly.

Освен на всички от най-големите реге събития по света, той е свирил на джаз фестивали като този в Монтрьо - признак, че музиката му е слушана от хора с най-различни вкусови предпочитания.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички