Робърт Плант и Алисън Краус овършаха тазгодишните Грами


Робърт Плант и Алисън Краус овършаха тазгодишните Грами

6057

Робърт Плант (Robert Plant) и Алисън Краус (Alison Krauss) са големите победители на тазгодишната церемония по раздаването на наградите "Грами" ("Grammy").

Двамата си тръгнаха от тържеството, което се състоя  в Ел Ей снощи, с цели пет статуетки - в категориите за най-добър албум, поп, кънтри и фолк/американа, присъдени на "Raising Sand", a тяхното парче "Please Read The Letter" бе отличено за песен на годината.

Част от важните награди в 110-те категории също отидоха у британски изпълнители.

Песента на годината е "Viva La Vida" от едноименния албум на Колдплей, която победи и при поп парчетата, изпълнени от дует/група. Техният албум "Viva La Vida Or Death And All His Friends" пък стана № 1 в рок категорията.

20-годишната лондончанка Адел спечели статуетката за дебют в конкуренция с Дъфи и тийнейджърските любимци Джонас Брадърс. Втората ѝ статуетка бе за поп баладата "Chasing Pavements".

Дъфи също отмъкна едно "Грами" за поп албум със своя "Rockferry".

Албумът на Рейдиохед "In Rainbows" бе обявен за най-добър в категорията за алтернативна музика.

Носителката на "Оскар" Дженифър Хъдсън ("Мечтателки") спечели "Грами" с едноименния си дебютен ар-ен-би албум.

Най-много номинации имаше рапърът Лил Уейн - осем, но той спечели половината от тях, включително за рап албум на годината ("Tha Carter III").

Друго от нашумелите парчета на 2008 година - "American Boy" на Естел и Кание Уест, взе наградата за рап дует.

Сред забележителните изпълнения за вечерта беше новият сингъл на Ю Ту "Get on Your Boots", с който започна същинската церемония.

Пол Макартни изпя класиката на Битълс "I Saw Her Standing There", а зад барабаните седеше Дейв Грол от Фу Файтърс и Нирвана.

Риана пропусна шоуто, след като се оказа, че трябва да бъде разпитана от полицията във връзка с разследването срещу гаджето й Крис Браун. Срещу рапъра има подаден сигнал за домашно насилие над жена - вероятно самата Риана - предишната вечер.

Най-коментирана бе изявата на бременната британска звезда M.I.A., за която се говореше, че може и да роди на сцената, тъй като церемонията съвпада с термина ѝ.

На парчето "Swagga Like Us" й пригласяха рапърите Джей-Зи, Кание Уест, Ти Ай и Лил Уейн.

Последните записи на комика Джордж Карлин, починал миналата година на 71-годишна възраст, му донесоха посмъртно "Грами" за комедийния албум "It's Bad For Ya".

По две статуетки имаше и за френското техно дуо Дафт Пънк и ветерана Ал Грийн, който се представи на живо в дует с Джъстин Тимбърлейк.  

По-рано през уикенда беше присъдена и наградата за личност на годината. Нейният носител този път е певецът Нийл Даймънд.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички