Без ток: Антонио Форчоне в Sofia Live Club


Без ток: Антонио Форчоне в Sofia Live Club

5515

Антонио Форчоне (Antonio Forcione) и неговият квартет ще свирят 21.30 ч. на 27 ноември в Sofia Live Club.

Визитата на един от най-великите акустични китаристи според в. "Гардиън" е по покана на "ДжаZZ Плюс".

Възхваляван като “Джими Хендрикс на акустичната китара”, носител на многобройни отличия, Антонио Форчоне е от харизматичните изпълнители на нашето съвремие. Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика.

С концерти навсякъде по света – от Австралия, Хонг Конг и Русия, през Карибите, САЩ и, разбира се, Европа – той е определен от критиката и публиката като “един от най-великите акустични китаристи”.

Неговите 13 албума са често на челни позиции в английските джаз класации. Виртуозният изпълнител е свирил по световните сцени с грандове като Джон Маклафлин, Джон Скофийлд, Чарли Хейдън, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен и много други.

Роден в Италия в малко селище на Адриатика, Антонио за първи път привлича вниманието на публиката на 13-годишна възраст, когато обикаля със своята група из Италия като китарист, мандолинист и барабанист.

Дипломира се като изкуствовед в Института по изкуство в Анкона и довършва обучението си в Рим преди да се премести в Лондон през 1983 в търсене на по-силно вдъхновение.

Не знаейки английски език, при пристигането си във Великобритания той свири по улиците около "Ковънт Гардън" и за два месеца бива забелязан, спечелва награда, получава покана за телевизионно участие по "BBC" и е ангажиран за подгряващ музикант за голямо турне (300 000 зрители) на Баркли Джеймс Харвест, завършило с концерт на "Уембли". Той вече никога не поглежда назад. От този момент нататък животът му е променен изцяло.

“Изпълнител от световна класа със силна и завидна техника, той издига китарата на друго ниво като съчетава мелодичната ѝ сила с драматично въздействаща перкусия. Форчоне смело отива там, където други не са били, а резултатът е зашеметяващ… опасно добър, той не е за изпускане”, отбелязва "The Stage".

Свирил е на всички големи фестивали в Европа, а концертните му изяви се радват на успех и в САЩАзия и Австралия, защото, освен че е виртуозен изпълнител, Форчоне комуникира отлично с публиката и я прави част от своето шоу. Това е възможно и защото изпълнителят дълги години изследва царството на музикалната комедия и работи с комици като Бутби Грефо, Джанго Едуърдс и Стивън Фрост, свирейки на множество фестивали на комедията по света.

От години Форчоне работи с един забележителен квартет – в съчетание с челото на очарователната Джени Адеджайан, контрабаса на Нейтън Томпсън и перкусията на Адриано Адиуейл, музиката му превръща всеки негов концерт в незабравимо преживяване.

"Той достига висини в изпълнението на китара, за които мнозина не могат и да си мечтаят", пише за него в. "Индипендънт".

Освен това Форчоне не прави компромис с качеството на записа на своите продукти и от години работи с аудиофилския лейбъл Naim.

Артистичен, оригинален и въздействащ, това е артист, който се изявява в различни формации, без страх поема предизвикателства, а общуването с неговата музика е тържество на неочакваното в живота – с неговите шеги, красота, тъга и страст.

Билети за концерта - в мрежата на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) в Интернет и в "Дюкян Меломан", супермаркети "Пикадили", и много други каси (адресите на сайта на "Тикет Плюс").

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички