Беглика 2010 изкушава с надсвирване с гайди и диджейски сетове


Беглика 2010 изкушава с надсвирване с гайди и диджейски сетове

8421

Едно от най-екзотичните и смислени летни събития у нас - фестивалът "Беглика", ще се проведе между 21 и 23 август тази година.

На неговото трето поредно издание преобладават дневните активности с много нови предизвикващи творческия потенциал елементи: театрална сцена, работилници за хармонични практики с природата, рециклачка, състезание за надскачане в язовира „Лудо пате“, надсвирване с гайди и други, обясняват сърцатите организатори.

Музиката е неизменен спътник на целия артистичен хепънинг.

Програмата:

21 август         22 август                     23 август

DJ Dharba        Dub Mission                       Altais
Samodelia        DJ Змей Балкански          Kliment
Оратница        Футбол и шахмат               Balkan Scientist (In Dub)
Гайди - Гайдуници Bulgar Bulgar              Beat Da Balkans
Зейра (zeYra) Kottarashky (live band)  DJ Mimionix
                          
DJ CLick     
              Fly Me 2 Da Moon     

      
Макар фестивалът да се провежда в зоната, предвидена за туризъм и къмпингуване в защитената местност „Балтъбоаз”, провеждането му ще се състои след средата на август, за да се осигури спокойствието на птиците по време на най-чувствителния за тях период – гнезденето. Организаторите преценили отговорността си пред съхраняването на тези видове като основателна причина събитието практически да започне отначало, въпреки всички трудности с преангажирнето на артисти и музиканти.

Стремежът на организаторите е влиянието на фестивала върху околната среда да бъде редуцирано с всяка година и фактически сведено до възможния минумум, за да изпълни изявята своята мисия - да бъде агент на промяната към природата и хората на ниво съзнание. Не случайно бе предприето голямо почистване на бреговете на язовира и парк "Беглика" между 11 и 13 юни.

Сред целите са да се създаде детски лагер "Беглика" в района на язовира, а също така и уникален Музей на гората, в който с минимална намеса в горската среда всеки да може да влезе в непосредствен контакт с природата и да проучи, наблюдава и разбере свързаността на екосистемите в гората.

Сцената ще бъде ориентирана в посока, обратна на островите и полуостровите, за да се осигури минимално отразяване на звуковите вълни от водната повърхност и по този начин да се ограничи разпространението на саунда в околността. Освен това ще се използват техники с 4-странно озвучаване, при което качеството на звука се постига в зоната пред сцената, благодарение на разумно разположение на колоните, а не се разчита на високата честота.

Двойка черни щъркели на остров в язовир "Голям Беглик" - на 820 м. по права линия от миналогодишната сцена на феста, осуети провеждането на събитието според обявените дати - 23, 24 и 25 юли. Гнездовият цикъл на вписания в Червената книга вид продължава до края на юли. След консултация с експертите на Коалиция „За да остане природа в България“ и направена от тях частична екологична оценка, организаторите направиха всичко необходимо, за да може двойката черни щъркели да гнезди спокойно, а малките да пораснат достатъчно, докато могат да излетят несмущавани.

Черният щъркел е застрашен от изчезване вид, включен в Червената книга на България, в Закона за биоразнообразието (Приложение 2), в европейската Директива за птиците (Приложение 1), в Бонската конвенция за мигриращите животни и в Бернската конвенция. Миналата година фестивалът се проведе 2 седмици по-късно - в началото на август – т.е. в края на гнездовия период за птиците в местността.

По-малко от 10 двойки черни щъркели са останали в Западни Родопи от този вид.

Според екологичната оценка на експертите от коалиция "За да остане природа в България“ след 20 август гнездовият период в планината вече е практически приключил и птиците се разселват, като тогава са и с най-слаба вокална  активност, което означава, че се влияят минимално от звуците в близост.

Силният шум особено нощем е сериозен фактор на безпокойство в планинските райони, които най-често са изключително тихи, а по бреговете на язовира се срещат едни едни от най-редките и дребни сови у нас – врабчова (Glaucidium рasserinum) и пернатонога кукумявка (Aegolius funereus), както и трипръстият кълвач (Picoides tridactylus) .


Още - на:

www.beglika.org

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички