Джейкъб Колиър – един Питър Пан в света на музиката


Джейкъб Колиър – един Питър Пан в света на музиката

1505

11 юли, малко преди 8 вечерта.

Усеща се като 3 следобед. На Меркурий. Пред зала 1 на НДК в София опашки от хора се вият в привечерната жега, за да чуят и видят едно "чудо". Така медиите и критиците определят 29-годишния мултиинструменталист, композитор, продуцент, певец, преподавател и носител на шест награди "Грами "Джейкъб Колиър, който дойде у нас за втори път. След 4-годишни преговори, чието начало беше поставено още преди пандемията.

Джейкъб Колиър  (с фамилия Мориати ) е роден на 2 август 1994 г. в Северен Лондон, където живее и до днес, в семейство на музиканти. Любовта и първоначалното си развитие в света на нотите и хармониите  дължи най-вече на майка си, която е  преподавател в Кралската музикална академия. И като истински представител на Generation Z (въпреки че е роден на границата между две поколения), още през 2011-та започва да дава израз на таланта си, чрез социалните мрежи и YouTube. От там нататък следват 4 албума, концерти по цял свят и много, много фенове.

Всъщност Джейкъб стъпва на българска земя още през 2019-та, когато става и  един от хедлайнърите на любимия ни А to Jazz фестивал в София. От тогава в главата му се загнездва една идея, която не му дава мира. А именно - концерт с Мистерията на българските гласове. Неговите агенти се свързват с диригента Георги Андреев и продуцента Боряна Бункова от организаторите "Полифоник Тюнс", и когато те (разбира се) казват "ДА", Джейкъб признава, че е не е на себе си от радост.

И ето ни тук, в зала 1 на НДК, когато на сцената излизат певиците от хора и инструменталистите от Кварто квартет, контрабасистката Калина Андреева и китаристът Петър Миланов, предвождани от неуморния Георги Андреев. И магията започва.

Майсторски дирижиран и аранжиран с класически и традиционни инструменти, хорът разтриса залата, за да се появи след минути  с боси крака и шарени дрехи едва стъпващият по земята, дребен и изпълнен с неописуема енергия Колиър, който се влива в звученето така, сякаш винаги е бил част от него. Идва и моментът, в който Джейкъб подарява на публиката и премиерата на най-новата си песен "All Аround You",. Тя е писана с идеята за именно това българско фолклорно звучене. Така и въздейства. Като песен, създадена с много любов в сърцето.

Както споменахме, Джейкъб умее да свири на много инструменти, но сякаш любимият му е... публиката. Затова и този път не пропусна да превърне хилядите зрители в професионален хор, който звучеше така, сякаш да пееш на няколко гласа, е най-естественото нещо на света. За още по-силно въздействие, на сцената се появи и Дженифър Роуз – американска танцьорка и хореограф, която представи свои съвременни интерпретации по време на някои от класическите песни на Мистерията на българските гласове.

На финала на концерта, продължил повече от 2 часа и половина, на сцената излезе и 76-годишната Елена Божкова – една от най-възрастните солистки на Мистерията на българските гласове, а младият Джейкъб Колиър я гледаше и слушаше с цялото благоговение на света. Неземно взаимодействие с неземния български фолклор - от онази висша класа, която съпреживяхме с Боби МакФерин на концерта му у нас преди години.

Дефиле на диалогичната музикална форма - във всички възможни нейни измерения. Сериозно, високо изкуство в градината на световната музика. За финал - дълъг и емоционален, Джейкъб Колиър и Мистерията на българските гласове изпълниха заедно и песните, които заедно записаха на следващия ден –  "All Аround You" и "Little Blue", които ще влязат в делукс версията на последния албум на Колиър.

И въпреки че много "извънземни" същества, гласове и таланти звуци се събраха на сцената на зала 1 на НДК в юлската вечер, във въздуха витаеше усещането за благодарност, че сме част от тази магия, този отрязък от време, именно тук, именно на тази Земя, именно в този момент.

На бис!

Снимка: Христина Христова

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички