Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Крийд на нов глас


Крийд на нов глас

5272

Крийд (Creed) се разтуриха базславно преди пет години: вокалът Скот Стап (Scott Stapp) застана срещу останалите в групата, като всеки стартира самостоятелна кариера – той като като солов артист, другите формирайки Алтер Бридж (Alter Bridge).

Екипът на MySound.bg бе категоричен още тогава, че това е куц ход. И за двете страни. Въпреки интригуващия албум на Алтер Бридж, чийто фронтмен Майлс Кенеди дори бе спряган за вокалист на Лед Цепелин (Led Zeppelin) след като титулярът - Робърт Плант (Robert Plant), отказа ривайвъл на митичната банда.

След три мултиплатинени албума – от 1996 "My Own Prison" (6 млн.), от 1999 "Human Clay" (11 млн.) и от 2001 "Weathered" (6 млн.), последните два дебютирали на #1 в чарта на "Billboard" - "Top 200", с общи продажби от над 26 милиона само в Щатите, включващи хитове като "My Own Prison", "Torn", "What’s This Life For", "One", "Higher", "With Arms Wide Open", "My Sacrifice" и "One Last Breath", сега бандата преодоля пречките помежду си, както професионално, дори и повече лично.

Помиряването станало след среща в хотел в Орландо, на която Стап и Тремонти си разменили снимки на семействата и решили да съберат бенда в оригинален състав. И понеже не искали по време на шоуто да изпълняват само „хитове от миналото”, влезли в студио със знаменития продуцент Хауърд Бенсън (работил с My Chemical Romance, Daughtry, Flyleaf, Motorhead, Papa Roach). Резултатът е албумът "Full Circle", най-дългото пътешествие на Крийд до момента, за което и Стап, и Тремонти, казват, че е „втори шанс да направим първо впечатление както помежду си, така и на феновете”.

Дискът, твърдят посветени, представя бандата в най-добрата й форма. Още първият сингъл “Overcome” показва забележителната промяна на състава, като обещание за завръщането й на сцената. “Всичко, което сме и бяхме/го няма вече, погребано е” – пее Стап в “Away in Silence”. „Решени сме да го преодолеем”, допълва той.

“Когато се разделихме, никой не мислеше, че някога ще се съберем” – признава Тремонти, един от създателите на бандата, който се сприятелява със Стап, докато двамата учат заедно в една гимназия в Орландо.

“Но пет години минаха и нещата се промениха. Осъзнахме, че това, което сме създали, е по-важно от всякакви лични противоречия. Скот е много по-непретенциозен сега. Уважава хората около себе си, всички сме станали по-зрели, имаме семейства сме и така. Играем го по-мило”, казва още китаристът.

В проекта Стап се бори с добре известните си демони, в това число депресивните периоди на алкохоли и наркотици, заради които си докара проблеми със семейството и съпругата, а и с другите членове на бандата. В песента “Rain” търси пречистващ душ, за да отмие всичко, което нарича „целия този боклук”.

“За да можем да създаваме и пишем толкова искрено, колкото и преди, имахме нужда от тази връзка, от това доверие помежду ни”, разказва той. „Искреността и истинността на тези парчета отразява възстановеното ни приятелство”, смята Скот.

Запазената марка на бандата – мелодичен рок, с припеви-химни, отново е тук с привкус на поглед в бъдещето. „Странно е как времето променя”, пее фронтменът. „Да преосмисляш разстоянията/ кара болката да отшуми.”

“Бяхме на върха и тогава, мисля, хората се поизмориха от нас. Бяхме преекспонирани”, доверява Тремонти за 5-годишното отсъствие на групата. „Добре, че си взехме малко почивка.”

Знаейки, че веднага след албума ги чака турне, Крийд трябва да работят по-здраво от всякога.

“Всичко в студиото стана по-бързо този път”, продължава Тремонти. „Определно беше важен опит. Всички бяхме много отворени един към друг. Много добре се разбирахме, което направи и резултата толкова силен.”

“Това е абсолютно нов Крийд”, поема пак думата Стап. “Някакси изгубихме индивидуалните различия по пътя. Имахме шанса да отледаме и живот извън бандата, порастнахме като мъже, поехме житейските си отговорности, грижим се за деца и семейства. И всички преоткрихме самоувереността и сигурността в себе си.”

Парчето “Away In Silence” е написано от Стап за жена му – за да отбележи една дата през ноември 2006, когато тя почти го напуска, събитие, което, твърди певецът, преобърнало живота му.

“В този ден рок звездата с дългата коса умря. Трябваше да извървя много напред и назад, да се върна към онова, което бях преди 2002, да преоткрия себе си – емоционално и духовно, и да порастна. Нещата, които опустошиха живота ми, вече ги няма. В началото исках да преведа заглавието на тази песен на арабски, защото жена ми е от Йордания.”

"Full Circle" вече е завършен и съставът е готов за нова фаза, включваща продължение на индивидуалните си проекти като Алтер Бридж, а в същото време да изнася концерти и под името Крийд.

“Надявам се, Крийд все още да ни е номер 1 по важност и абсолютен приоритет”, обявява Стап. „Няма да допуснем нищо да застане на пътя ни. За мен групата е най-важна.”

Той обяснява, че новите песни като “Overcome”, "Song You Sing” , “My Own Prison” са всъщност вътрешни диалози.

“Най-накрая съм в разбирателство със себе си”, казва той. „Без значение колко пропадаш, колко ням си, трябва да се върнеш към живота, да вземеш правилните решения и избори и да преодолееш обстоятелствата. Работата по този албум ми помогна да се науча да се справям с определни неща, за които преди може би не намирахме думи помежду си, но открихме в музиката.”

“Някои хора се справят с нещастията перфектно. Други трябва да се борят, да страдат, да падат и да си учат уроците по трудния начин. Аз съм такъв човек, но винаги съм искал да излизам от тези ситуации, като се променям към добро. И благодаря на Бог, че ми го внуши и сега. След всички демони в живота ми, ако нямах това желание да променя негативното в позитивно, мисля, че нямаше да съм жив днес и да си говорим за новия албум.”

“Както винаги, имаме суперстраст за музика, даже може би повече”, намесва се отново Тремонти. „Минахме напред и искаме да продължим да правим нови и по-добри песни. Със сигурност се чувстваме добре, където сме сега. Всички сме водени от това да правим добра музика, както винаги”, добавя той.

Едва ли Грийн Дей (Green Day) ще дръзнат да ги осмиват по концертите си отново, както го правеха в първите години на новия век.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички