Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Празнична евакуация! Ъндърграунд (не по Брегович)


Празнична евакуация! Ъндърграунд (не по Брегович)

5210

Изключително успешният (и главоломно набиращ скорост) радиофестивал „Аларма Пънк Джаз” ще изпрати отиващата си година с близо 3-часово фрийк-шоу в Първо студио на БНР и на вълните на програма „Христо Ботев” (92,9 FM) – с бандите Zoambo Zoet Workestrao (Словения) и Sub Zero Farm (Папуа-Нова Гвинея).

Денят е понеделник, 28 декември, началният час – 21.30 ч. а целта на организаторите – да вклинят „малко висока култура” в промеждутъка след коледните преяждания и преди новогодишните препивания. Заради празниците входът за мини феста е напълно безплатен... Не това е лъжа, рекламен трик. Входът на „Аларма Пънк Джаз” винаги е безплатен.

Zoambo Zoet Workestao (Жоамбо Жоет Уъркестрао) наистина са словенци. Sub Zero Farm са мними папуаси. Като влияния и вдъхновения музиката на първите варира от Джон Кейдж до „Шарло Акробата” и от Колтрейн до Владимир Набоков. А другите са един от най-успешните протестни хеви фънк брас бендове по нашите земи (с Кирето и Тошето от Бразз асоциацията, но и с неизвестен брой гост-брасисти, сред които на последния им концерт в „Суинга” този месец видяхме и Мишо Йосифов).

Жанрово някъде между пънк-джаза на Джако Пасториъс и джаз-пънка на Дейв Фюджински от Screaming Headless Torsos, избуяли в родината на Miladojka Youneed, Laibach и Begnagrad в началото на 90-е, Zoambo Zoet Workestrao са сякаш внуци на дядо Запа, дядо Бийфхарт и дядо Чадборн в родословното дърво на съвременния фрийк-джаз. Правят международни турнета само по Коледа и Нова година, тъй като китаристът им Грегор Белушич, университетски преподавател, през останалата част на годината е зает. Пък и по празници най-добре си личи коя публика ходи по концерти заради музиката, и коя – за да се покаже, че посещава арт събития.

Барабанистът на бандата Мариян Станич е специалист по славянски филологии, говори перфектно български и е свирил у нас заедно с македонците Фолтин (на мини турнето има през есента на 2007, което профуча като ураган през Созопол, Пловдив и София). Като член на друга една словенска фрийк-джаз формация – Лолита, свири и с нашия Венци Благоев (в страничния проект на групата Венци & СлоВенци).

Фронтменът и басист на Zoambo Zoet Workestao Иво Подержай пък понастоящем се опитва – посредством следдипломна квалификация – да лансира подривни елементи в словенската академична журналистика. Част е и от екипа на Menza Pri Koritu, най-влиятелния ъндърграунд клуб в комплекса "Метелкова" в Любляна, където всяка седмица свирят световни имена от ранга на Казутоки Умезу, Lightning Bolt, Good For Cows и други.

В творчеството на братята словенци можем да откроим два базисни албума – "Cum Rectum Plenum Celibatare Facile Est" (2008), който обра всички награди на независимата словенска критика за миналата година, и "Svakoga Dana U Svakom Pogledu Sve Manje Nazadujem" (2003), издаден в Канада от лейбъла на Ерик Борош от - "Vialka" (също герои на „Аларма Пънк Джаз” за 2009).

Музиката на Zoambo Zoet Workestao и Sub Zero Farm можете да чуете на:

www.myspace.com/zoambo

www.myspace.com/subzerofarm

А визуални впечатления можете да добиете посредством следните линкове:

http://www.nme.com/awards/video/id/o4qV59jSzCY/search/belusic
http://www.youtube.com/user/subzerofarm#p/a/u/2/MmIPojj3VYA

И не забравяйте: в Първо студио на БНР се влиза без бутилки и цигари!

www.bnr.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички