Американският певец и актьор Крис Кристофърсън почина на 88


Американският певец и актьор Крис Кристофърсън почина на 88

294

Крис Кристофърсън - човекът с характерен творчески натюрел и сурова харизма, който се превърна в суперзвезда на кънтри музиката, един от най-влиятелните автори на песни и елитен холивудски актьор, ни напусна на 88-годишна възраст, предадоха световните осведомителни агенции.

Кристофърсън е "починал мирно" в дома си на остров Мауи, Хаваи, в събота, заобиколен от близките си, съобщи говорителка на фамилията. Причина за кончината му не се посочва. "Всички сме толкова благословени за времето, прекарано с него", се казва в изявлението, подписано от съпругата му Лиза, осемте му деца и седемте му внуци. "Благодаря ви, че го обичате през всичките тези години и когато видите дъга, знайте, че той се усмихва на всички нас".

От края на 60-те години на миналия век роденият в Браунсвил, Тексас, изпълнител с дрезгав, неподправен баритон създава кънтри и рок-ен-рол стандарти, сред които "Sunday Mornin' Comin' Down", "Help Me Make It Through The Night", "For The Good Times" и "Me Аnd Bobby McGee". През 1970 година Кристоферсън  реализира първия от 18-те студийни албума, които ще издаде по време на своята кариера. Той се среща за кратко с Джанис Джоплин, която записва песента "Me Аnd Bobby McGee" и тя става хит № 1 след смъртта ѝ през 1970 г. "Help Me Make It Through The Night" от същата година се превръща в хит за Сами Смит и по-късно е изпълнявана като кавър от Елвис Пресли, Гледис Найт, Марая Кери и други.

Когато четвъртата му тава "Jesus Was А Capricorn" оглавява кънтри класацията през 1972 г., поразително красивият Кристоферсън започва актьорска кариера. Дебютира в "Последният филм" на Денис Хопър. Други забележителни филми включват ролята на престъпника Били Хлапето в "Пат Гарет и Били Хлапето" (1973) на Сам Пекинпа, заедно с Елън Бърстин в "Алиса вече не живее тук" (1974) на Мартин Скорсезе и с Бърт Рейнолдс в спортната комедийна драма "Полутруден" (1977). "Роди се звезда"  с Барбра Стрейзанд - един от най-популярните филми през 1976 г., затвърждава холивудския му успех, помрачен от "Вратата на рая" (1980), известен с провала в боксофиса. Въпреки че това е най-малко известната версия на "Роди се звезда", тя постига комерсиален успех (събира 80 млн. при 6 млн. бюджет) и достигна до наградите "Оскар" през 1977 година.

Крис се изявява и с Уесли Снайпс в първата част на вампирската трилогия "Блейд" на "Марвъл" (1998).

Кристофърсън, който може да рецитира по памет стиховете на Уилям Блейк, вплита в популярната кънтри музика фолклорни текстове за самотата и нежната романтика. Той е представител на ново поколение автори на кънтри песни заедно с  Уили Нелсън, Джон Прайн и Том Т. Хол.

"Няма по-добър жив автор на песни от Крис Кристофърсън", каза навремето Нелсън.

Снимка: БТА

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички