Ще стане ли народното хоро здравословна и антистресова терапия?


Ще стане ли народното хоро здравословна и антистресова терапия?

7132

Доцент Георги Хинов, един от най-изтъкнатите наши хореографи, лично ще обучава желаещите да играят български хора в клуб по национално фолклорно танцово изкуство в Пловдив.

Първата репетиция е в йога залата на Духовна здравна академияГарабитов” от 17.30 часа на 18 октомври. Заниманията ще са всеки понеделник и четвъртък. „Създаваме клуба заедно с моя дългогодишен приятел Иван Гарабитов, заслужил треньор по борба, кръстен от медиите „треньор по отслабване”, заради уникалната му методика за смъкване по здравословен начин на излишни килограми и оздравяване”, сподели известният фолклорист. Хинов е автор на спектаклите на Николина Чакърдъкова и на спектакли за почти всички ансамбли в страната, преподавател е по хореография във филиала на Варненския свободен университет в Смолян.

„В център „Гарабитов” помагат на хората да подобрят здравето си. Затова тук е мястото да внедрим и народния танц, защото той обхваща двигателната енергия на целия организъм”, убеден е доцентът. „Чрез хорото организмът се разтоварва от излишното напрежение. Красивото и полезното е, че, когато играеш народни танци, се абстрахираш от всичко останало и мисълта ти е насочена само в това как да усвоиш стъпките. Във всички съвременни танцови терапии е залегнал ритъмът - той ти помага да отделяш голямата енергия. Когато човек тренира във фитнеса, действа основно силово. Когато пък танцува, той е и зрително и слухово ангажиран, обединява ритъма с мелодията, играе с всяка частица от тялото. Ангажирана е цялата двигателна и мисловна енергия и кръвообращението в организма”, казва той.

Нищо чудно народното хоро да стане най-търсената здравословна и антистресова терапия за българите в скоро време.

„Да не забравяме, че народът ни е просъществувал през вековете и заради верността си към традицията – да играе, пее и се весели във весели и тъжни моменти”, припомня Хинов. Неговото огромно желание е да съхрани и предаде на поколенията автентичния фолклор. „В клуба по национално фолклорно танцово изкуство ще се учат стъпките на най-популярните български хора, но говоря за точност на хората, а не за компилация, не за измишльотини, защото в България има много „хореографчета” и „хореографки” които посвоему интерпретират оригиналните български хора и всъщност ги осакатяват. Говорим за натурализъм, за извор, за първичност, за това, което е съществувало от векове. Ще науча хората на неща, на които още преди 40 години са ме учили 80-90 годишни българи – първичните хора на Пирин, оригиналните тракийски и северняшки хора”, обещава доцентът.

"Хвани се с нас на хорото! Ела и се отдай на танца", отправя покана към всички желаещи хореографът. "У българина генетично е заложено като чуе народния ритъм, и да заподскача. Аз искам хората не само да играят, а да придобият обща култура, да знаят смисъла на това, което правят. Часовете ще ги водя аз, ще ми помагат 1-2 мои възпитаници. Няма да бъда пестелив, годините ми са такива, че искам да дам от себе си това, което зная", обяви инициаторът. Наред с курсовете по народни танци, ще се организират посещения на фолклорни събори, екскурзии зад граница - срещи с традициите и бита на Балканите.

Курсовете в клуба по национално фолклорно танцово изкуство се провеждат в най-красивата и модерно обзаведена йога зала в страната в Духовна здравна академия "Гарабитов". Таксата за едно посещение е 7 лв., карта за 10 посещения струва 50 лв.

Закупилите карта могат да правят и комбинирани занимания – освен по народни танци, да посещават и часовете по йога и паневритмия.

За повече информация - доцент Георги Хинов: 0888 53 95 91.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички