Dead Can Dance 16-години по-късно


Dead Can Dance 16-години по-късно

3253

"Anastasis" - осмият студиен албум на Dead Can Dance, се появява през лятото на 2012 след 16-годишно прекъсване, последвало издаването на проекта  "Spiritchaser" от 1996.

Новите пиеси на Brendan Perry и Lisa Gerrard ще бъдат представени в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. на 3 ноември.

Музиката на Dead Can Dance е добре позната у нас, тя е посветена най-вече на пробуждането на съзнанието с по-висока степен на вибрации, затова не се влияе от времето. Досега те често пъти ползваха църковни песнопения и изследваха духовните търсения на народи от всички континенти, но в "Anastasis" музикантите се насочват към екзистенциални  и метафизични въпроси, представяйки философското послание да се учим от грешките си за да продължим напред, обяснява водещият на предаването Сергей Шишов.
 
Албумът оставя впечатлението за цялостно усещане, песните се преливат една в друга, а авторите се стремят слушателят да почувства как се измъква от своето битие, от всичките си връзки с околната среда и се пренася в забравено свърталище на природните стихии, където успокоява духа си и се възражда.    

"Заглавието на албума е гръцката дума "аnastasis" ("възкресение"), но това не бива да се пренася върху събитията с Dead Can Dance, при нас става дума за нов съюз, а не за възкресение. Възкресението се отнася до формите на живот и жизнените цикли. Ето защо на обложката на албума (на снимката) сложихме изображение на спящи слънчогледи, за да покажем характерното за някои растения летаргично състояние. Слънчогледите привидно са мъртви, но в действителност това не е така, те просто спят. А ако се замислите, често пъти и хората изпадат в подобно състояние.", разказва Lisa Gerrard.
 
Идеите в този албум – продължава тя – отразяват нашето развитие през тези години. Същевременно те не са откъснати от темите на другите ни песни, които правихме през последните 25-30 години. Ние продължаваме да си представяме нашите изпълнения като отглас на шаманските ритуали на огъня, традицията да се разказват истории и да се споделят знание и чувства и всичко това да е в контекста на изживяването на музиката като празник. У нас с Brendan Perry витаят много спомени за силното въздействие на музиката, защото и двамата сме с ирландски корени и върху нас оказа влияние най-вече ирландската музика. Когато нашите семейства празнуваха, винаги имаше музика, поезия,танци, обменяше се добра енергия и това го носим в себе си и двамата от най-ранно детство".  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички