Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

На гости у една актриса


На гости у една актриса

2879

В една есенна вечер през 1987 г. кинорежисьорът Иван Росенов натиска копчето за запис на домашния касетофон и така до нас достига звукова картина с участието на двама именити български музиканти: Теодосий Спасов на кавал и Огнян Видев на китара.

В дома на актрисата Катя Паскалева и Иван Росенов също така е актьорът Антон Горчев, и тримата с присъствието си създават онази взривна атмосфера, в която избуяват поривите на двамата музикални виртуози. Теодосий споделя в интервю за Цветан Цветанов:

"Все едно сме изстреляли ракета от Байконур… духовна ракета. И тя е заминала някъде. Всички сме се възхищавали – и ние, свирейки, и публиката ни, от тези невероятни личности – Катя Паскалева, Иван Росенов и Антон Горчев. За мен е по-важно да се покаже присъствието на личности от онова време. През 80-те години имаше много ярки личности. И през 70-те е имало. Личностите винаги са били движещата сила, а не професионалистите, занаятчиите или самодейците. И ето че дойде ХХI в. и не виждаме много такива хора в съвремието. Ето, гледаме риалити програми и там… няма личности. Има знаменитости, така да се каже. Има огромна разлика между личности и знаменитости. А по онова време, през 80-те години, имахме шанса всеки да стои здраво зад своята идея, зад своята кауза. Хубавото по онова време беше, че хората на изкуството, всички отдадени на културата, общувахме много помежду си. Тогава правехме много турнета, в 10 града един след друг, а във всеки имаше клуб на художествената интелигенция или на дейците на културата, и след концерта всички се събираха там и започваха много интересни разговори и джем сешъни, всеки споделяше своите открития. Това ни зареждаше тогава и ни даваше надежда, че най-после светът ще бъде един – цял, общ, без граници и без ограничения"…

А ето как е станал записът, останал неизвестен дълго време, продължава Теодосий: "Касетофонът е бил на някакво шкафче, наблизо. Даже не знаех, че има запис, бях много изненадан, когато Иван Росенов ми даде касетката няколко години преди да почине".

В наши дни Иван Шопов - музикант и художник, когото Теодосий нарича "моят електронен гуру", се заема с този запис и го мастерира. Така той е издаден на грамофонна плоча, за да се пресъздаде автентичността на усещанията от отминалото време.

Сергей Шишов ще представи албума "На гости у една актриса" (обложката на снимката) в предаването "Картини от една изложба®"на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Деня на народните будители, събота,30 октомври, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички