100% IQ


100% IQ

3844

…"Пътят на костите" е печално известното 1900-километрово трасе на федералния автомобилен път "Колима" М-56, което свързва градовете Якутск и Магадан в руския Далечен Изток.

Построено е между 30-те и 50-те години на миналия век с принудителния труд на хиляди затворници от лагерите на смъртта. Нечовешките условия – без почивка и почти без храна, – са причинили смъртта на хиляди, като мъртвите са погребвани под пътя или край него, откъдето идва и името му…  

Това наименование избират музикантите от британската нео-прогресив рок група IQ за заглавие на своя десети студиен албум, в който предлага музикално пътешествие из мрачни и меланхолични настроения. Китаристът Mike Holmes, който е музикален директор и продуцент на диска, през последните години изпитва силно привличане към атмосферата на готическите скандинавски трилъри като The Bridge и Those Who Kill и това подсказва нагласата му да преведе на музикален език тези свои впечатления.

"Да, наистина цялостното настроение тук е доста по-мрачно в сравнение с предишния ни албум, но не е нещо, което планирахме да се случи по този начин. Когато се събрахме да работим в студиото, нямаше предварителни указания, нещата просто станаха така", пояснява певецът Peter Nichols.

Mike Holmes допълва: "Предимството да сме независими ни дава пълната творческа свобода да правим каквото искаме и когато искаме. Това ни позволява да се съхраним и да бъдем 100% IQ".

В едноименната песен "The Road Оf Bones", или "Пътят на костите", музикантите от IQ представят разказ с почти кинематографична структура за преживяванията на доста противен сериен убиец от малко градче в Средния Запад на САЩ, чието жестоко веселие всява чувство на ужас. В първото парче "From The Outside In", или "От Отвъдното насам", ще срещнем нещастни вампири, при което звучи гласът на актьора Bela Lugoshi, познат най-вече от оригиналната версия на филма Dracula (1931). Но не само това е тематиката в албума, а има и други мотиви от "тъмната страна", включително за несподелената любов. В последната композиция "Until The End" Nicholls пее: "Ще останеш ли при мен до края, когато съм сломен и на колене, ще ме защитиш ли тогава? Или ще си направиш гривна от моите чувства дълбоко под кадифените си ръкави за последен път, докато моето сърце не те освободи."

"The Road Оf Bones" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 часа тази в събота, 7 юни.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички