Сензационните Bring Me The Horizon с нов албум хедлайн на Hills Of Rock 2024
ArtBat с хедлайн шоу на открито в афиша на серията Sofia Solid
Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден с програма през лятото и есента и някои от най-големите имена в света на джаза
Джейкъб Колиър – един Питър Пан в света на музиката
60 дни за Sofia Summer Fest 2024. Петото издание на летния културен фестивал започва с концерт на Васил Найденов
Лятото на Ali
Любо Киров даде начало на "Ново турне 2024" с видеопремиера
Deep Purple пият само немска бира, Mr. Big, със специално седмично меню, Аccept наблягат на азиатската кухня
A to JazZ отново превърна София в музикална столица
Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с Мистерията на българските гласове
Концертът на Thievery Corporation се мести на открито в Националния исторически музей
Калин Вельов с Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет в афиша на "Jazz Велинград" 2024

A to JazZ никога не свършва


A to JazZ никога не свършва

1649

Дванадесетото издание на най-големия фестивал за градска култура и музика у нас - A to JazZ, беше знаково, поставяйки фокус върху София и България като източник на нова музика и творческо съдържание за европейските фестивали.

Четирите фестивални дни обединиха артисти от световна класа, изгряващи таланти, родни изпълнители, професионалисти от фестивалната индустрия и многохилядна публика. Тази синергия роди не само неповторима емоция и любов към културата и изкуството, но и ключови действия за позиционирането на България върху културната карта на Европа и международната музикална сцена.

"Това е нашата кауза извън целия музикален празник, който честваме всяка година. Заедно с ключови международни експерти, фестивални директори, музикални журналисти и талантливи изпълнители работим за все повече видимост на българските и балканските артисти в Европа и света", разказва Петър Димитров, основател на A to JazZ.

Дванадесетото издание беше знаково заради това, което чухме на сцената. В първия шоукейс за уърлд музика в България изпълнители от осем държави представиха своите уникални проекти. Сред фаворитите на публиката бяха сръбското дуо Alice In Wonderband, унгарските новатори Duckshell, перкусионистите Hands In Motion и взривяващата Fanie Fayar. Всички артисти взеха участие в музикалната конференция A to JazZ Talks, където обмениха опит с експерти, букъри и фестивални директори от Европа. Редица от тях получиха директни предложения за следващи ангажименти, което за първи път се случва по време на фестивала. Това превръща A to JazZ в ключов партньор на Европейската шоукейс платформа Upbeat в региона и разпространител на ново съдържание.

Великите Bilal, Judith Hill и Lakecia Benjamin от не толкова широкопознати имена в България предизвикаха истински фурор на сцената в трите фестивални дни. Десетки хиляди скандираха "Още!" в копнеж да слушат до безкрай техните разтърсващи изпълнения. Изключително се представиха и двама млади таланти, които вече завладяват световната музикална сцена -  саксофонистът Nikola Bankov и китаристът Matteo Mancuso. А българските артисти EVDN, Криста, Clavexperience, Петя Станчева бенд, Yavi, Funkilicious и Bobo & Тhe Gang представиха ексклузивно пред публиката най-новите си албуми с огромен успех.

A to JazZ бележи цялостен принос в културен, икономически и социален аспект заедно с целенасочени действия за устойчиво развитие. По данни на "Екопак" тази година общият отпадък, генериран по време на фестивала, бележи спад с над 30%. Събраната пластмаса е 500 кг., два пъти по-малко от миналата година, благодарение на нововъведените чаши за многократна употреба. Над 2 тона стъкло и 300 кг. хартия ще бъдат директно рециклирани. По време на фестивала за втори път бе проведено мащабно икономическо изследване в партньорство с "Алфа Рисърч", което през септември ще представи сравнителен анализ и данни за приноса на A to JazZ в икономиката и обществото. През 2019 г. за първи път бе измерен ефектът на фестивала, показвайки значителен ръст както в аудиторията на събитието - с 15% на годишна база, така и в неговия принос за местната икономика, който се равнява на близо 3 пъти направената инвестиция.

"A to JazZ никога не свършва!", заявиха организаторите и обявиха директно от сцената датите на следващото издание. Фестивалът през 2024 г. ще се проведе от 4 до 7 юли и отново ще бъде четири дни, обещавайки още стойностно съдържание, нови постижения и незабравима музика.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития, Министерство на културата, Министерство на туризма, националния фонд "Култура", Италианския културен институт в София и Европейската шоукейс платформа за уърлд музика Upbeat и Европейския съюз.

A to JazZ е член на Европейската джаз мрежа

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички