Афро-перуански магии от Сузана Бака в Sofia Live Club


Афро-перуански магии от Сузана Бака в Sofia Live Club

1799

Сузана Бака (Susana Baca) ще представи своя горещ албум "Afrodiaspora" в Sofia Live Club от 20.00 ч. на 18 май.

Афро-перуанската певица стартира европейско турне по неговата презентация на 29 април. Част от обиколката е и концертът й в България.

Екзотичната вокалистка пристига със своя нов бенд - Уго Браво - перкусии и кахон (българската публика го познава от нейните предишни гостувания у нас), Ернесто Ермоса - китара и Оскар Уаранга - контрабас.

"Хубавото е, че тук - в Перу, има много добри млади музиканти. Срещнаха се пътищата ни с тези двама изключителни артисти - контрабасистът ми е цялостен музикант, ръководил е много групи, знае много за музиката, има звукозаписно студио, продуцира и е отдаден на своята работа, като внася във всичко своя млад дух. А другият е първокласният китарист Ернесто Ермоса - има няколко отлични китаристи днес в Перу и той е един от тях. И така сформирах новата група. Първото им турне в Европа е много емоционално, защото са били три пъти вече с мен на обиколка из Северна Америка, но за първи път ще свирят в Европа, като България е много важна спирка за мен - копнея да представя новия си проект на българската публика! Обещавам ви да танцуваме и празнуваме", споделя Бака пред организаторите ДжаZZ Плюс.

За десетия си албум носителката на награда "Грами" (Grammy) се впуска в изследване на африканското присъствие в Америките и отпечатъкът, който то оставя върху културата на Латинска Америка. Дискът е крайъгълен камък в цялостната работа на Сузана, чиито албуми отразяват стремежа й да съхрани афро-перуанското наследство, да покаже красотата на своята култура на света. Музиката отразява бунтарския и поетичен дух на певицата, която се впуска в пътешествие из Боливия, Колумбия, Венецуела, Бразилия, Куба, Мексико, стига чак до Ню Орлийнс в САЩ, като представя африканското наследство в Америките, погледнато през нейните очи.

"Чувствам музиката на Куба, Колумбия, Еквадор, Аржентина и Пуерто Рико като че са моя традиция в същността си, както и барабанистите от Гуатире от Венецуела сякаш говорят на душата ми и, макар да не съм оттам, го чувствам като част от мен. Пътувала съм по много места, където има наследници на африканската култура в Латинска Америка – някои от тях са бедни и забравени от хората места, занемарени, изоставени от всякакви правителства – но там, където шества забравата от обществото, стои буден духът и се усеща африканското присъствие. И аз изпълнявам песни от тези места, макар и да не са съхранени много. Опитвам се да покажа как африканското присъствие е оставило отпечатък върху Латинска Америка", разкрива Бака, откритие на Дейвид Бърн.

Единадестте песни в "Afrodiaspora" са написани от именити композитори като Хавиер Руибал, Иван Бенавидес и Хавиер Ласо и представят широк спектър от традиционни стилове - кумбията "Detras de la Puerta", пуерториканския ритъм "Plena y Bomba" и кубинската салса, посветена на Селия Крус - "Baho Kende/Palo Mayimbe", венецуелското мощно барабанене в "Taki Ti Taki" и мексиканския валс "Que Lindo Тu Vestido". Пиршество на ритъм и мелодия, с които Сузана обещава да вдигне на крака и българската публика на 18 май.

По време на концерта тютюнопушенето е забранено.

Билети за - в "Дюкян Меломан", в магазини "Ориндж", "Пикадили", "Техномаркет", "Фотосинтезис" и на други места в мрежата на "Тикетплюс".

http://ticketplus.bg

"Afrodiaspora" може да се намери в "Дюкян Меломан".

Още - на:

http://susanabaca.jazz-plus.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички