Американски денс корифей води семинар във Варна


Американски денс корифей води семинар във Варна

5437

Eдин от най-известните модерни хореографи на чикагската балетна школа - Тери Фокс (Terry Fox), е в България отново.

Всепризнатият майстор на съвременния танц ще проведе летен интернационален семинар на танцовото си студио Underground Arts ConnectionChicago USA, с организатор от българска страна – Ани Ганчева, хореограф и ръководител на танцово студио Модел Денс груп, и артистичен директор на танцова школа Дебют Денс Академи - Варна.

Това е третият подред танцов семинар, който Фокс провежда у нас.

Изявата е обявена в танцовото студио на Дебют Денс Академи във "Варна Тауърс" между 1 и 10 юли, като всеки ден учебните занятия ще се провеждат от 9.30 до 12.00 и от 13.00 до 16.30 с обедна почивка от 12.00 до 13.00. Обучението е по класически балет, съвременен танц, джаз, турски и български народни танци.

Преподаватели ще бъдат световноизвестните преподаватели:

Тери Фокс  – класически балет, съвременен танц, джаз

Чикаго, САЩ

Myrna Kamara – класически балет, съвременен танц

Ню Йорк
, САЩ

Aysin Kalaba – класически балет, джаз, съвременен танц, турски народни танци

Истанбул
, Турция

Charlene Campbell
– класически балет, джаз

Ню Йорк, САЩ

Ralitza Hurrly – класически балет, джаз

Чикаго, САЩ

Тери Фокс отдавна се е превърнал в космополитен артист. Ангажиментите му с Парижката опера, с митичния канадски проект Cirque du Soleil с 4 хиляди служители по цял свят и над 90 милионна публика, легендарния холандски кралски балет, с фестивали по време на олимпиадата в Китай, го карат постоянно да пътува. Но хореографът винаги намира време да участва и в специални проекти на световноизвестните си учители по танц в Америка като Ан Рейнкинг например.

Дамата е сред най-близките приятелки на Боб Фос, дори дълги години живее с него. Участва и в "Ах, този джаз" като съперничка на актрисата Лиланд Палмър, която изпълнява ролята на съпругата на Фос. Носителка е и на наградата "Тони" за хореографията на мюзикъла "Чикаго" на Бродуей.

С такива учители няма начин и Тери да не се превърне във виртуозен майстор на танца, който не се страхува да експериментира. Чикагският артист вплита в балетните си шоупрограми елементи от цирка. Представленията му са населени с летящи клоуни, акробатични номера и колоездачи, които надмогват гравитацията.

Но преди да развихри балетните си фантазии, Фокс изминава дълъг път на професионално усъвършенстване. Още след завършване на училище, едва 17-годишен, се премества в Ню Йорк. Там учи паралелно сценични изкуства и медицина в Нюйоркския университет. Несъвместима уж комбинация, но не и за и него. Впоследствие стилът му ще се окаже съчетание на неочаквани хрумвания.

В крайна сметка сцената се оказва далеч по-примамлива от хирургическата зала за бъдещия хореограф. Съвсем скоро Тери разбира, че е направил верния избор, защото нюйоркската постановка The First Breeze Of Summer, в която изпълнява главната роля, печели награда за най-дoбър сценарий в Чикаго през 1989.
 
Става ясно, че невероятната пластика ще донесе успех на Тери. И наистина е така - следват много участия във филмови и телевизионни програми. Фокс не обича да говори за пари, но в спектаклите, за които работи, са ангажирани хиляди танцьори и са с впечатляващи бюджети.

Докато поставя и танцува по цял свят, той запазва мечтата си да създаде собствено арт студио със съвсем нова концепция за класически и модерен балет. Голямото му желание се сбъдва през 2000, когато основава Underground Arts Connection. Много млади и талантливи танцьори, обучавани от авторитетни имена на модерния балет, са минали през залите на неговите студиа оттогава.

По покана на Debut Dance Academy и балет Модел пристига и Ралица Хърли – преподавател и хореограф от Чикаго, заедно с Фокс във Варна. Гостенката идва като представител на Faubourg Scool Of Ballet. Тя e преподавател с диплома от American Ballet Theater (ABT) и има опит в различните балетни системи каквито са Ваганова, Ceccetti, RAD Royal Academy Оf Dance System.

Ралица Хърли и Ани Ганчева работят задно по съвместни международни проекти с Тери Фокс и Faubourg Scool Оf Ballet.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички