Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Арестуваха предполагаемия убиец на легендарния Тупак Шакур след 27 години


Арестуваха предполагаемия убиец на легендарния Тупак Шакур след 27 години

1066

Полицията в Лас Вегас арестува предполагаемия убиец на рапъра Тупак Шакур.

Дуейн "Кеф Д" ("Keffe D") Дейвис е бил закопчан, въпреки че според двама служители, запознати от първа ръка с ареста, точното обвинение или обвинения не са били ясни веднага. Те не са упълномощени да говорят публично преди очакваното повдигане на обвинение по-късно.

На 4 септември 1996 г. иконата на хип-хопа е прострелян четири пъти в автомобила си, докато чака на червен светофар в Лас Вегас. Седмица по-късно умира от раните си. И до днес убиецът му е неразкрит. Смята се, че Тупак става жертва на войните между различните банди в хип-хопа. За феновете на Тупак е много странен фактът, че убиецът му не е идентифициран. Все пак в момента на стрелбата около Пак има десетки негови приятели. При полицейските разпити обаче, всички те казват, че не могат да опишат извършителя. Според много хора обяснението се крие в закона на улицата - той забранява сътрудничество с властите. "Перем мръсното си бельо сами" - гласи едно от най-важните правила на рапърите. Вероятно хората на Пак са искали сами да се справят с убиеца му и са предпочели да мълчат...

Делото е "подновено" през 2018 г. от "признанията на самия Дейвис за участието му в разследването на това убийство, които той е предоставил на множество различни медии" след като е диагностициран с рак същата година. "Keffe D", самоопределящ се като лидер на банда, е признал в интервюта и в мемоарната си книга "Compton Street Legend", че е бил в кадилака, от който са произведени изстрелите по автомобила на Шакур.

През 2002 г. разследващият журналист от Los Angelis Times Чък Филипс обявява, че именно Андерсън, заедно с другата хип-хоп звезда от онова време - Notorious B.I.G., са убийците. Самият Биги е застрелян няколко месеца по-късно по подобен начин, а враждата му с Тупак е публична. Чичото на Андерсън - Дуейн Дейвис, е обект на друго разследване, което твърди, че той е бил нает от рапъра Пъф Деди за убийството на Тупак. Дейвис твърди, че стрелецът е бил племенникът му Орландо и че Андерсън е получил 1 млн. долара за целта от Пъф Деди.

Обвинителният акт е бил представен по време на кратко изслушване пред съдия, който е наредил 60-годишният Дейвис да остане под стража без право на гаранция до първоначалното му явяване в съда. Дейвис е обвинен в убийство със смъртоносно оръжие за предполагаемата му роля в ръководена от него група мъже, които убиват Шакур при стрелба от кола. Според властите Дейвис е организирал стрелбата за отмъщение за побоя над племенника му Орландо Андерсън в MGM Grand Garden Arena, извършен от Шакур и хора от неговото крю малко преди стрелбата срещу рапъра. Извършителят дълго остава неразкрит. Дейвис "организира плана за извършване на това престъпление", заявиха от полицията и показаха кадри от охранителните камери на хотела, на които се вижда как няколко мъже ритат и удрят лице, идентифицирано като Андерсън, в близост до асансьорите преди охраната да прекрати разправията. Единият от нападателите на Андерсън е идентифициран като Марион "Сюдж" Найт, съосновател и тогавашен изпълнителен директор на намиращата се в Лос Анджелис престижна компания Death Row Records, която издава записите на Шакур. Този инцидент води до стрелбата срещу Тупак.

Под нов натиск от страна на полицията за разрешаване на случая, разследващите издействат заповед за обиск в дома на Дейвис през юли. Откритите там допълнителни доказателства проправиха пътя към обвинителния акт.

След като се сдобива с пистолет от неназован човек, Дейвис, заедно с Андерсън и още двама мъже - Терънс Браун и Диандре Смит, се качват в бял кадилак и потеглят, като настигат черното BMW, с което Найт е потеглил от хотела, а Шакур е бил негов пътник. Когато Дейвис и останалите настигнали автомобила на Шакур и Найт, от кадилака били произведени изстрели към BMW-то. Шакур, улучен четири пъти, умира в болница шест дни по-късно на 25-годишна възраст. Найт, който е поразен в главата от част от куршум, но получава само леки наранявания, е изпратен в затвора през следващия месец за нарушаване на условията на пробацията му по предишно дело за нападение. Властите не съобщават кой е произвел смъртоносния изстрел срещу Тупак. Според Ей Би Си Нюз разследващите смятат, че човекът, застрелял физически Тупак, е мъртъв отдавна. Настоящите действия целят да се установи кой точно освен стрелеца е бил в колата в онази нощ в Лас Вегас и съответно да бъде повдигнато обвинение за съучастничество.

Тупак Амару Шакур, влиятелен изпълнител, считан за един от най-великите рап артисти, е и един от най-успешните в търговско отношение, като е продал над 75 милиона албума в световен мащаб. Покойният изправи ръст в двуметров монумент в Атланта в центъра за изкуства, който носи името на хип-хоп иконата. Бронзовата статуя отбеляза деветата годишнина от трагичната смърт на Тупак – един от символите на черна Америка. По този начин той се превърна в първия рапър, чиято слава и неувяхващо влияние са увенчани с паметник. Фигурата представлява идола на черните ритми, облечен в костюм. В една ръка той държи стихосбирката "The Rose That Grew From Concrete", написана от него още като тийнейджър. Нейните строфи са залегнали в парчетата, които бяха включени в компилацията "The Rise Vol. 2". Подзаглавието на проекта е "Music Inspired By Tupak’s Poetry". Той съдържа 15 парчета от всички жанрове на черния ритъм – хип-хоп, соул и ар-ен-би, а сред участниците в него са Аутлоус, Боун Тъгс Ен Хармъни, Лудакрис, Мемфис Блийк, Блек Айс и Дед През

И до днес упорито продължават да бродят слухове, че Тупак е жив – доказателство, за което бил двуцифреният брой негови официални албуми, които се появиха (и непрекъснато продължават да излизат) след неговата кончина, припомнят  световните агенции.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички