Блясъкът на славата според Jon Bon Jovi


Блясъкът на славата според Jon Bon Jovi

5699

Между 1990 и 1991 членовете на американската група Bon Jovi (Бон Джови) тръгват по различни пътища.

Те се чувстват изтощени от интензивния съвместен живот, включващ записите на албумите "Slippery When Wet" и "New Jersey", и високото темпо на гастроли по време на 4 години безспирни световни турнета. Бандата стига до прага на разпадане и няма никакво желание у музикантите да работят заедно върху материал за нов албум или каквото и да било друго.

В началото на 1990, докато се възстановява от свръхнапрежението, фронтменът Jon Bon Jovi получава запитване от продуцента John Fusco да му предостави правата да използва неговата песен "Wanted Dead Ör Alive" за музикалния съпровод на втората серия от филма Young Guns ("Млади стрелци"), чието повествование е посветено на живота и смъртта на знаменития персонаж Били Хлапето. Jon е близък приятел с актьора Emilio Estevez, който му изпраща сценария на този филм, и разбира, че текстът на песента не съответства на филма и решава да направи друга. Взима си акустичната китара и заминава за пустинята в щата Ню Мексико, недалеч от Санта Фе, където представя новата си идея на продуцентите на филма.

Ето как вижда ситуацията актьорът Kiefer Sutherland:

"Ние вечеряхме, когато Jon Bon Jovi се присъедини към снимачния екип на Young Guns 2. Той седна при нас и започна да дращи нещо върху салфетка, да кажем, за около 6 минути. И така, докато си дъвчехме сандвичите, той написа текста на песента "Blaze Of Glory", която стана №1 в класациите, а салфетката после подари на Emilio Estevez".

Jöhn Fusco е очарован от тази песен още от първото прослушване и възлага на Jon Bon Jovi да направи целия музикален съпровод към филма, който по-късно е оформен като неговия първи самостоятелен албум. Певецът се чувства в началото доста неуютно заради липсата на музикантите от бандата, най-вече на китариста Richie Sambora (Ричи Самбора), както и на техните професионални автори на песни Desmond Child и Diane Warren.

За сметка на това звукозаписната фирма дава възможност на Jon да наеме изпълнители от световна класа като пианистите Elton John (Елтън Джон) и Little Richard, китариста Jeff Beck, за да се получи хитов албум, продаден в тираж над 2 милиона екземпляра, донесъл им отличието "Златен глобус". Музиката е сравнително далеч от стила на Bon Jovi и включва засилено присъствие на акустично пиано и китара, както и на акордеон.

Темите в диска (обложката на снимката) гравитират около изкуплението и доколко човек може да се раздели с миналите си грехове, преди да са го връхлетели отново, за способността да се възпротиви на несправедливостта и гласът му да отекне отчетливо, припомня Сергей Шишов, традиционен водещ на "Картини от една изложба".

Соловият дебют на Bon Jovi ще прозвучи в поредното издание на предаването за концептуални албуми по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. довечера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички