Японците heavenphetamine с извънреден концерт в София
Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово с футуристичен арт ъндърграунд. Саундтракът е на Илко Биров, Павел Терзийски и Gonzo From The Block
Rock-Stravaganza с ангелите на румънския рок Scarlet Aura и Chasing Тhe Veracity
Осмото издание на Sofia Singer Songwriter Fest с победител от България
Концертът на хардкор титаните Madbаll в София е напълно разпродаден
Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
Deadscape завладява сцените в Пловдив, Бургас и София с новия си албум "State Of Decline"
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден

Британски музикант отбелязва у нас 42 г.от края на Джими Хендрикс


Британски музикант отбелязва у нас 42 г.от края на Джими Хендрикс

4630

64-годишният британски диджей и музикант Джим Хоукинс прави лайв трибют по повод смъртта на Джими Хендрикс (Jimi Hendrix) в столичния клуб Rock It.

Осемчасовото шоу е от 20.00 ч на 18 септември, вторник, когато се навършват 42 години от смъртта на легендарния китарист, променил завинаги рок музиката.

Хендрикс продължава да е смятан за най-великия китарист на всички времена заради своя гений, оригиналност и изключителния му технически стил.

"Ако Джими беше жив, щеше да празнува 70-ия си рожден ден на 27 ноември и нашата група планира да направи голямо парти на тази дата в София, но още търсим подходящо място за него", споделя Джим Хоукинс.

Групата му се състои от самия Джим на бас китарата и от двама членове на българската формация Rare Breed – талантливият млад китарист Явор Деспотов и опитният барабанист (и автор на MySound.bg) Росен Паскулов.

Джими Хендрикс Трибют Бенд, както са се нарекли музикантите, за първи път свири две песни на Хендрикс за ТВ предаването "Рок с Милена" по БНТ 2 през април т.г. Първото им живо участие е на Джулай Морнинг в крепостта "Баба Вида" във Видин през юли. Групарите, обединени в класическо блус-рок трио, обещават "поне 15" от най-големите класики на великия китарист, които ще изсвирят в Rock It.

Входът за концерта е свободен. Осемте часа в памет на Хендрикс ще съдържат внимателно селектирани от Джим Хоукинс парчета от студийните и концертните изпълнения на гения, включително от фестивалите в Уудсток (1969) и остров Уайт (1970). Эормацията ще се качи на сцената към 21.30 ч.

"Няма да копираме Хендрикс, а само ще изсвирим музиката му с чувство и мощ в знак на уважение към начина, по който Джими я свиреше на живо", твърди Хоукинс.

Англичанинът, който живее в България към днешна дата, 9 години е свирил в трибют бенд на Джими Хендрикс през 80-те. Групата му обикаляла Великобритания и Германия, като се радвала на особен успех в американските военни бази, където свирела постоянно. Там ги застигнало и падането на Берлинската стена.

"Аудиторията, която идваше на концертите ни, беше много широка. Имаше както млади, така и възрастни хора, дошли на концерт, за да усетят "живия" звук на музиката на Хендрикс", спомня си Хоукинс. Според него и в България не е по-различно в наши дни.

"Живея във Видин от 4 години и открих, че в България има много рок фенове и че хората тук помнят и обичат Джими Хендрикс. Неговата музика ще остане завинаги и никога вече няма да има друг, който да бъде наричан "най-велик", казва британецът.

Джим Хоукинс е имал късмета да види и слуша и самия Хендрикс на живо, при това два пъти. Първият път в родния си град Хъл през 1968, а вторият – на фестивала на остров Уайт през 1970, точно преди смъртта на Джими.

"Когато той почина, бях на 21 години и плаках като малко дете, бях загубил един добър приятел", спомня си Хоукинс. "Мнозина смятат, че Джими беше "лошото момче на рока", но той всъщност беше един много внимателен, благороден човек и много интелигентен също. Беше поет, написа много песни и показа страст и чувство при изпълнението им на сцената. Той оставяше изумената публика без дъх с невероятните си живи изпълнения и ни завеща в наследство класическа рок музика, която никога повече няма да може да бъде повторена", смята Джим Хоукинс.

"Ще бъде чудесен купон. Сигурен съм, че Джими ще бъде доволен, ако го почетем именно по този начин", завършва музикантът (на снимката вляво).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички