Динозавърът на рока Юксел Ахмедов с коварно заболяване


Динозавърът на рока Юксел Ахмедов с коварно заболяване

8261

Концерт за набиране на средства в подкрепа на Юксел Ахмедов предстои в столичната зала "България" от 19 часа довечера, научи MySound.bg от Васко Кръпката.

Блусменът е близък с Юки, както наричат Ахмедов, от годините, когато се подвизаваше в група Старт.

Ахмедов нашумя като член на бандите Стил, Диана експресКукери и Фоноекспрес, с които концертира успешно в Полша и СССР между 1978-1983. Автор е на десетки хитове от близкото минало.

Б.Т.Р, Тоника, Травмвай № 5, Митко Щерев, Илия Ангелов, Кристина и Михаил Белчеви, Мишо Йончев, Васко Кръпката, Ани Върбанова, част от Кукери, Роси Ганева и много други изпълнители ще участват в благотворителната изява.

Диагнозата на Юксел е лимфом - злокачествено заболяване на лимфните възли, известно и като Болест на Ходжкин. Музикантът претърпя сложна операция в елитна столична клиника, в момента е на химиотерапия.

Негови загрижени фенове са създали страница във Фейсбук, озаглавена Neka da pomognem!, за която се оказа, че музикантът дори не знае. "За първите медицински процедури, които са важни за борбата на Юксел с тежкото заболяване, са нужни около 40 000 лв.", се казва в социалната мрежа.

Сестрата на Юки - Емел Бабаева, е стартирала кампанията за събиране на средства за лечението му.

Юксел Ахмедов е певец, композитор и аранжор. Роден ввъв Видин, но израснал в Кърджали, откъдето и стартира кариерата му. Кирил Маричков лично избира китарата, с която Юки композира своите незабравими балади. Най-популярни от тях са "Дали ни стига това?" и "Както казват хората" (по текст на Богомил Гудев, пее я Васил Найденов), която бе интересно интерпретирана от Б.Т.Р. в диска им с кавъри - "Deja Vu" (2008).  
 
В средата на 80-е ФСБ, Кукери и Старт на Развигор Попов вече шетат зад граница. За същото бленуват и Фоноекспрес - представят репертоар от "западни" песни и подписват първите си договори за работа в чужбина. Всички от бандата получават тескерета за странство с изключение на ръководителя си - Юксел. Решил, че спънките идват заради неговото име, той доброволно се изстрелва към кърджалийската паспортна служба.

Връща се в столицата като Юли Ангелов. Оказва се, че е първият от всички софийски турци, който си е сменил своето име. Властите обаче са категорични - мърдане няма. ДС не се трогва,че групата яде хляб заради него и вече е подписала задгранични договори. В момент на отчаяние Юксел решава да напусне, за да  освободи колегите си от тежестта и всеки да тръгне по свой път. Музикантите обаче не се съгласяват. Ветеранът постига своето чак на 1 януари 1989, когато бандата се разпада.

Никой не знае, че само след 9 месеца ще настъпят други времена.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички