"Джаз форум Стара Загора" на 10! За големи и малки по нещо на фиестата в античния комплекс "Августа Траяна"


"Джаз форум Стара Загора" на 10! За големи и малки по нещо на фиестата в античния комплекс "Августа Траяна"

2281

Община Стара Загора и фондация "Джазтет" и тази година с удоволствие канят старозагорци и гостите на града на международния джазов фестивал, който традиционно се провежда във втория уикенд на месец юни.

Събитието ще бъде открито на 9 юни от 19.00 часа както обичайно на сцената сред античния комплекс "Августа Траяна". Концертите продължават на 10 и 11 юни. Програмата отново ще изненада ценителите на джазовата музика със силно международно участие и богато музикално разнообразие.

Специално за десетия си рожден ден форумът посреща Modern Art Orchestra. Унгарският оркестър е основан, ръководен и дирижиран от световноизвестния тромпетист, композитор и аранжор Корнел Фекете-Ковач. С уникалното си звучене формацията се утвърди като водещ интерпретатор на класическа и съвременна музика, всеки неин член свири без усилие класическа, джаз или етно музика, което води до органично допълване между жанровете. Оркестърът е работил съвместно със световноизвестни музиканти като Кърт Елинг, Ранди Брекър, Дейвид Либман, Бени Голсън и други.

Сред българските участници са имената на любимците на фестивала Милица Гладнишка и Военен биг бенд Стара Загора. Още: тромпетистът Михаил Йосифов, който не без основание е определен като музикант от европейска величина.

За да отпразнуват десетия рожден ден, на фестивалната сцена ще се изявят и някои от младите старозагорски музиканти, които припознаха джаза като своята музика и го обикнаха за цял живот именно по време на ежегодните издания на "Джаз форум Стара Загора".

Няма да бъдат забравени и най-малките. За тях е матинето "Джаз за деца". За меломаните и любителите на моментните импровизации организаторите предвиждат два джемсешъна след основните концерти.

Междувременно, "Джаз форум Стара Загора" получи голямо признание. Концертът на Военен биг бенд Стара Загора "Джазът между вчера и утре" от фестивала миналата година бе избран за музикално събитие на годината за 2021 г .в категория "Джаз" в класацията на БНТ "Вечната музика". Военният биг бенд Стара Загора с лекота изпълнява както популярни теми и джазови стандарти, така и съвременна авторска музика. За единадесетте години от създаването си формацията промени осезаемо българската джазова сцена. Той е желан и търсен партньор за съвместни мащабни проекти от наши и чуждестранни изпълнители.

"Джаз форум Стара Загора" се организира от община Стара Загора и фондация "Джазтет". Всички фестивални събития са с вход свободен.

За още новини и допълнителна информация - на сайта на фестивала:

http://jazzforumsz.com/jazzforum/  и

Фейсбук страницата - на:

https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички