Михаил Йосифов и Новините в джаза преоткриват музиката на Петър Ступел: Темпо, темпо!
Българо-гръцка метъл инвазия на Bio-Cancer, Exarsis, Terravore и Certain Demise
Сицилианска връзка: Шугейз от Clustersun за бомбен десерт на пловдивската серия на "Аларма Пънк Джаз" 2023
Над 60 култови парчета от 80-те и 90-те ще звучат "Сега или никога" в 3-часов паметен концерт
Laibach взривиха българската сцена за пети път
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени с нов албум и плажен концерт по Коледа
Тромпетистът Яник Барман и барабанистът Сирил Регамей гостуват в Sofia Live Club
Velian преди Paradise Lost, деца до 7 години влизат без билет на концерта
ТДК с първи видеоклип за албума си "Неместа". Посрещни Новата година с авангардистите в Пловдив
60 години от кончината на Едит Пиаф с Вера Шандел и Ангел Заберски трио в София и Бургас. В името на щастието
Графа скъсява дистанцията с публиката в Pirotska 5 Event Center на 25 ноември
Последни билети за концерта на Stereo MC's

"Джаз в цялата страна": Jazz FM представя творците на Бургас във второто издание на пътуващия фестивал


"Джаз в цялата страна": Jazz FM представя творците на Бургас във второто издание на пътуващия фестивал

1361

От 28 до 30 юли в Бургас и Созопол ще се проведе второто издание на "Джаз в цялата страна" – инициативата на Jazz FM радио за представяне на най-ярките джаз музиканти на България там, където те творят и вдъхновяват своята публика.

Към основния концерт с изпълнения на местни музиканти и интервюта пред публика, тази година "Джаз в цялата страна" надгражда съдържанието си с поредица от събития като джем сешън, изложби, музикални разговори за историята на Бургас и региона и провеждане на радиопредаване на живо. Всички събития в програмата са с вход свободен.

В програмата на "Джаз в цялата страна" 2023 ще се включат бележити джаз музиканти на Бургас, сред които Биг бенд Бургас, DJ Mr. Moon, Антони Дончев, Мими Николова, Самуел Ефтимов, Стела и Михаил Михайлови, Асен Хайдутов и други.

На 28 юли на сцена "Охлюва" от 18.00 ч. програмата ще започне с импровизации на живо в предаването Jazztronica, което ще се случи пред погледа на публиката. От 19.00 ч. на сцената изпълнения ще поднесат млади таланти и доайени, родени в Бургас и учещи в чужбина студенти. Сред тях са Биг бенд Бургас, ученици от националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров", Стела и Михаил Михайлови, Асен Хайдутов и други. В края на вечерта ще бъде отдадена почит към създателя на "Златният Орфей" Генко Генов, роден на този ден преди 95 години, с изпълнение на Мими Николова и Самуил Ефтимов на песента "Калиакра", спечелила първото издание на конкурса през 1965 година.  На живо и на запис ще чуем още песни, които Мими Николова представя на този форум. Отново ще бъде почетен Апостол Карамитев със "Замълчи, замълчи". В концерта ще прозвучат още хитовете на Мими Николова "Вечерен сняг" от Иван Теофилов (драматург в театъра в Бургас) и "Двата бряга" (с текст на родения в Малко Търново и работил в Бургас Борис Априлов) и "Миговете идват изведнъж" от заснетия недалеч от тук първи български музикален филм "Бягство в Ропотамо" на Рангел Вълчанов. Мими Николова ще поднесе и две незаписвани от нея песни по стихове на родената в Бургас Росица Николова: "Ние пак сме влюбени" и "Сянка". И двете са свързани с любовта между нея и Милчо Левиев, който е автор на музиката. Още една бургаска връзка е участието в проекта на родената в този град и също възпитаник на НУМСИ "Професор Панчо Владигеров" Даниела Матева-Станкова като вокален треньор на Мими Николова. Тази музикална среща разговор отново ще бъде записана за последващо излъчване по медията.

В ранната част на съботния и неделен ден в музикални разговори от регионална библиотека "Пейо Яворов" ще бъде разказана джаз историята на Бургас и региона в компанията на Кирил Дончев и Мими Николова и с техни музикални изпълнения заедно с Антони Дончев, Георги Дончев и Самуел Ефтимов. В събота ще бъде излъчен на живо и неповторим джем сешън от емблематичния арт клуб "Мишел" в Созопол. В програмата на фестивала е планирана и изложба на джаз плакати на студенти от Националната художествена академия, създадени в съвместен проект с Jazz FM. Водещи на всички събития ще са водещите на Jazz FM радио Светослав Николов и Таня Иванова.

"Неслучайно Jazz FM излиза от пределите на ефирното си излъчване, за да запознае аудиторията с джаз артистите там, където те променят средата със своето изкуство. Ценим постиженията им и искаме да разкажем за тях, за да бъдат вдъхновение за почитателите на джаза и творците в цялата страна", сподели Светослав Николов - програмен директор на радиото, водещ и създател на инициативата.

Целта на "Джаз в цялата страна" е да подкрепи и представи на широката аудитория начинаещи и утвърдени джаз музиканти от цяла България. По традиция всяка година Jazz FM радио избира град – домакин, в който музиканти от региона представят творчеството си чрез изпълнения и интервюта. Тази година повечето активности от фестивала ще се проведат в Бургас, като всички събития ще бъдат излъчвани на живо в радиоефира, онлайн в социалните мрежи на Jazz FM и записвани за последващо излъчване.

Както MySound.bg своевременно писа, в първото издание на "Джаз в цялата страна" бяха представени таланти от областите Варна и Добрич. През следващите години радиото планира да продължи обиколката в останалите региони от България, като постепенно разкрива за по-широката аудитория възможно най-богата палитра от джаз музиканти и развива сцената.

Още за пътуващия фестивал на Jazz FM - на www.jazzfm.bg и на страницата на събитието във Фейсбук.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички