Илия Луков изви най-дългото хоро на света в Украйна


Илия Луков изви най-дългото хоро на света в Украйна

5036

Любимецът на бесарабските и таврийските българи – Илия Луков, изнесе специален концерт в град Бердянск (Украйна) миналия уикенд.          

Изявата бе по случай 20-годишния юбилей на Запорожкото българско дружество.

Певецът откри участието си с изключително красива и стара песен от съкровищницата на българския фолклор, а традиционното "Най-дълго хоро" беше поведено от председателя на дружеството – Лариса Савченко. На хорото се хванаха много украинци, руснаци и гости на курортния град.

В чест на специалния юбилей тази година в Бердянск пристигнаха и представители на областната държавна администрация, областния съвет, както и на други национални дружества от цялата Запорожка област. Денят започна с кръгла маса, на която бяха дискутирани проблемите на изучаването на българския език в общообразователните училища и запазването на българската култура. Бяха наградени с почетни грамоти активистите на българските дружества, сред които беше и Цветан Цонев, преподавател и музикален ръководител по народно пеене и гъдулка, делегиран от Министерството на образованието, младежта и науката на България.

В края на деня се състоя концерт на централния площад, в който, редом със специалния гост Илия Луков, взеха участие фолклорни колективи и млади солисти-изпълнители на български народни и съвременни популярни песни и танци. Празничната програма завърши с песента "Хубава си, моя горо", изпълнена от всички българи там.

В Запорожка област живеят около 34 хиляди потомци на българските преселници към днешна дата. Век и половина след заселването, бесарабските и таврийски българи все още пазят езика и културата си. С цел да се противопоставят на асимилационните процеси по тези земи, преди 20 години родолюбиви българи в Таврия създават Запорожкото областно дружество на българската култура, чийто лидер  през всичките тези години е Васил Митков. Запорожкото българско дружество е най-старата и авторитетна подобна организация в региона, като обединява две запорожки градски дружества и 5 районни – Бердянско, Мелитополско, Приморско, Приазовско и Акимовско в момента.

Заселването на българите на територията на съвременна Украйна и Молдова е свързано с  руско-турските войни през XVIII-ти и XIX-ти век, а резултатът е присъединяване на старите български земи Крим, Таврия (съвременна Запорожка област) и Бесарабия (съвременна Одеска област и Молдова) към Руската империя. Тогава тези земи е трябвало да бъдат заселени от трудолюбиво, християнско население, каквото е българското.

От 2001 до днес, народният певец Илия Луков е изнесъл над 250 концерта в Молдова и Украйна, като именно в чужбина неговото "Най-дълго хоро на света" постига целта си да обедини българите зад границата ни и да повдигне националния дух на нашите сънародници, където и да се намират те.

Последният албум на Илия Луков – "Хоро се вие", в дует с Любка Рондова е в музикалните магазини на аудио DVD от "Орфей Мюзик" с медийното съдействие на БНР.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички