Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

"Копнение"-то на Теодосий Спасов като "Безклавишно трио" в предаването на Сергей Шишов "Картини от една изложба"


"Копнение"-то на Теодосий Спасов като "Безклавишно трио" в предаването на Сергей Шишов "Картини от една изложба"

1548

Има едно изкуство, което пряко стига до сърцето и емоциите, и ако има силата, въздига ги.

Мнозина са призвани, но малцина са избрани да създават музика за душата. Сред тези избраници на Съдбата е Теодосий Спасов. Неговата музика е определяна като неземна и космическа, наричат го Кавала на планетата. Но най-ценното качество на музиката, която той създава, е, че е наша, българска, а по свой начин тя докосва всеки човек и всяко същество тук, на Земята. Той успява в кавала си да улови ветровете на Еверест, съумява да накара дори пингвините на остров Ливингстън да се заслушат в неговите изпълнения с неповторимо съчетание на народна музика с елементи от джаз, класика и електронна музика.

Теодосий споделя: "Предисторията на албума "Копнение" е натурална и естествена. В годините се появяваха спонтанно теми и идеи за нови композиции, които записвах на ноти и в движение изпълнявах по концерти с най-различни групи и състави. Не бях сигурен как точно трябва финално да бъдат издадени на компактдиск във вид на мой пореден албум. Естествено точно тези пиеси се отсяха във времето като незаписани и дойде моментът да ги запиша в този драматургичен ред. Обикновено обичам да записвам албум след турне или след многократно изпълнение по концерти на определен ".

И продължава: "Концепцията на този албум е да създам и запиша музика без участие на клавишен инструмент. Исках тя да звучи пространствено като форма и конкретно в мелодичен, басов и ритмичен план. Чрез художествените средства на звукоизвличане на флажолети и пицикати при баса, на  перкусионни специални звуци при барабаните, внимателно дозирани аналогово – електронни звуци при кавала и баса, да не се усеща липсата на хармония.  Имах желанието музиката да въздейства многопланово, като стилове и жанрове. С една дума "World Fusion Conception". Мисля, че го постигнахме заедно с Александър Леков – бас китара и Начо Господинов – ударни инструменти. Разбира се, не бих пропуснал да спомена и звукорежисьорския и технически екип на Студио 2 на БНР в лицето на Константин Райдовски, Георги Топорчев и Михаил Михайлов, които подходиха оригинално и творчески в тази концепция", завършва Теодосий Спасов.

Албумът "Копнение" на Безклавишното трио, в който жанровата ограниченост просто липсва, отваря вратите на необятното в нас. Заедно Александър Леков и Начо Господинов, Теодосий пее, свири на кавала си и ни представя букет от осем музикални пиеси. Дава верния ориентир на "Изгубените китове", вдъхновява едно "Глухарче" да разцъфти и да полети… "Ние сме вода" и водата в нас кипва, понесени от "Беломорска песен", "Яфо" и "Право-ново". Емоционалните му експерименти продължават в "Епруветка" и накрая, разпалил нашата божествена искра, ни изстрелва високо, високо в далечно "Копнение" със стиховете на Пейо Яворов. Артист, музикант, композитор, Теодосий Спасов с Безклавишното трио намира онзи магически начин да ни изпрати на далечно пътуване навътре и все по-навътре в себе си, чак към корена.

Константин Райдовски, който е продуцент звукозапис на албума, тонинженер, прави монтажа и смесването, междувременно получи на 29 октомври в Нови Сад, Сърбия, наградата за звукозапис на композицията "Копнение" на 18-ия конкурс за звукозаписи на обществени услуги Taktons 2022.  

Сергей Шишов ще представи албума "Копнение" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, тази събота, 12 ноември, след новините от 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички