Пласидо Доминго – Кралят на операта в непознатиТЕ


Пласидо Доминго – Кралят на операта в непознатиТЕ

3658

"Пласидо Доминго – Кралят на операта" е най-новият филм от документалната поредица "непознатиТЕ" по bTV, който ни среща отблизо с един от най-великите оперни изпълнители на нашето време.

Продукцията ще бъде излъчена в две поредни части от 12. 30 ч.на 2 и 9 февруари.
 
Екипът на предаването интервюира Доминго в Берлин, дни преди Kралят на операта, както го наричат много световни медии, да пристигне за първия си концерт у нас. MySound.bg вече огласи, че той ще се състои в столичната зала "Арена Армеец" от 20.00 ч. на 14 февруари по покана на "Болкън Ентъртейнмънт Къмпъни".

Вокалният репертоар на Доминго включва 140 роли. Изпял е всички най-значими тенорови партии, написани в световната история на операта. Сред едни от най-завладяващите му изпълнения са тези на Отело от едноименната опера на Верди, на Дон Хосе от "Кармен" на Бизе, на Кавардоси от “Тоска” на Пучини.

"Oтношението ми към ролите, които съм изпял, може да се сравни с отношението на родителите към децата в големите семейства. Ако имат десетина деца, ще им бъде много трудно да определят кое е най-доброто. Аз съм много щастлив от този голям репертоар и от факта, че на моята възраст все още мога да изпълнявам тези роли”, споделя известният тенор пред камерата на "непознатиТЕ".

"Той е може би най-великият певец на 20-ти век. Защото той е пеещ актьор, той е играещ музикант, той е музикант, който пее. Това е разликата между него и всички останали", казва за него световноизвестният диригент Зубин Мета.

Доминго
има 50-годишна кариера на върха на славата. Изявявал се е на най-престижните оперни световни сцени, а днес на 73-годишна възраст продължава да експериментира и да завладява нови музикални територии. Както изглежда, плановете му за бъдещето не предвиждат почивка: "Музиката е моята голяма страст. Тази страст ме зарежда и ми дава много енергия", споделя още именитият изпълнител. Като певец той има 12 награди "Грами"  и над 3 500 изяви. Участвал е в над 100 записа на цели опери, компилации от арии и дуети и "кросоувър" дискове.  Като диригент пък е водил над 450 оперни представления и симфонични концерти с водещи световни оркестри и опери. 

В интервюто си за "непознатиТЕ" той се връща още в детските си години, разказва за предизвикателствата пред големите изпълнители, за любимите си роли и композитори, за работата с българските си колеги.

Световноизвестният певец, диригент и директор на операта в Лос Анджелис стана председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) през 2011.  

"Поканата да стана председател на IFPI е голяма чест за мен. Винаги съм вярвал с цялото си сърце колко важно е да уважаваш таланта и правата на тези, които изпълняват, създават, продуцират и инвестират в музика”, бяха първите думи на Пласидо Доминго като председател на организацията, която представлява звукозаписната индустрия в световен мащаб.

"Днес светът на музиката и всъщност всички изкуства, преживяват огромни промени и предизвикателства. Технологиите, които от една страна позволяват на артистите да достигат до много повече хора, отколкото когато и да е било преди, доведоха до дебата относно това как да бъдат защитени правата на интелектуална собственост на изпълнители, творци и всички хора, които живеят и работят в света на музиката. Нямам търпение да стана част от тази дискусия", каза още знаметиният тенор.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички