Плешивото куче кани на среща с Идоли и Лайбах, води на рожден ден у Жужана Конц и Михал Лапай (Ривърсайд)


Плешивото куче кани на среща с Идоли и Лайбах, води на рожден ден у Жужана Конц и Михал Лапай (Ривърсайд)

2036

Плешивото куче кани този съботен следобед на:

• Индъстриъл марш: В стъпките на Лайбах 

- Формацията дава рецепта за оцеляване. Впечатляваща интерпретация на бащите на индъстриъла по заглавната песен от албума "The Future" на Ленърд Коен (1992), чието създаване е вдъхновено от падането на Берлинската стена и сътресенията, предизвикани от двете ѝ страни. ("Виждам бъдещето, братко". И то е предумишлено убийство"). Популярната американска певица Дженифър Уорнс партнира на покойния канадския бард в оригинала, а за своя вариант по него словенците са  поканили колоритната шведска вокалистка, композитор, мултиинструменталист и преподавател Донна Марина Мартенсон, която живее в Любляна.

- Това е първата чуждестранна група, която ще изнесе концерт в Киев след началото на войната с Русия преди година. Арт провокаторите ще свирят в украинската столица Киев на 31 март. Те ще представят своето шоу Eurovision, с което "връщат" песенния конкурс "където му е мястото и където наблюдаваме единствената истинска визия за Европа", след като Калуш оркестра отвоюваха победата за Украйна през 2022 г., но  поради войната конкурсът тази година ще се проведе в Ливърпул.

•  Честит рожден ден на:

- Жужа Конц, първата поп певица, удостоена с най-високата награда за музика в Унгария на името на Ференц Лист, носителка и на отличието "Кошут". За Унгария тя е това, което за Русия е Алла Пугачова, а Марила Родович - за Полша.

- Михал Лапай, кийбордистът на авангардния полски прог-рок състав Ривърсайд. Но сега - повелителят на клавишните в солова акция. И с прелюбопитни гости. (Не)изказано. Чук-чук-чук: "Are You There"?

•  На днешния ден преди 43 години: първата репетиция на знаменитата ню уейв и арт-пънк формация от Белград Идоли (на снимката). Нейната дебютна дългосвиреща плоча "Отбрана и последни дни" е обявявана неколкократно от музикалните критици за най-великия албум, издаден в Югославия. За име на изданието музикантите използват творбата със същото заглавие на Борислав Пекич - именит сръбски писател и активист и съосновател на Демократичната партия, сред най-значимите автори на югославската литература. Записите се преплитат в сложно концептуално произведение, което представлява антропологичен подход към ортодоксията. Детайл от плат върху иконата на Свети Никола е използван като корица на албума, а избраният шрифт на кирилица е подобен на този в Евангелието на Мирослав, най-старата средновековна книга, оцеляла в бурната сръбска средновековна  история. То е преписано от Глигори – ученик на сръбския благородник Мирослав.

• Дойде краят на още една ера: Алла Пугачова вече няма нищо общо с Русия. След като естрадната легенда открито разкритикува режима на Путин, военните действия в Украйна и избяга от страната с еднопосочен билет, мнозина очакваха страната също да се "отърве" от нея по един или друг начин. Стана ясно, че дизайнерската колекция обувки, която носи името на изпълнителката, се "отменя" и марката Alla Pugachova by  Ekonika ще се нарича Ekonika Premium. Прочутият замък, в който певицата живееше със семейството си край Москва допреди да емигрира в Израел, беше превърнат в туристическа атракция. Почитателите на Пугачова могат да се докоснат до бита на своя кумир, да влязат в будоарите, гардеробите и дори ... тоалетната ѝ. Първата дама на съветската и руската естрада нарече екскурзията "Замъкът на примадоната", като изрично упомена върху билетите (по 10 200 рубли единият), че "всички средства от продажбата ще бъдат преведени в благотворителния фонд на Олена Зеленска".

Баба Марта върза червено-бялото конче на американските джазмени Дейв Страйкър и Стив Слейгъл за здраве, за радост, с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта. Китара и саксофон "четат" едно от преданията за Хан Аспарух и мартеницата.

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев"  по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.     
 

Снимка: Goranka Matic
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички