Почина легендарният блусмен Джони Уинтър


Почина легендарният блусмен Джони Уинтър

4407

Легендарният американски блус китарист и певец Джони Уинтър (Johnny Winter), станал известен в края на 60-те години на миналия век с енергичните си изпълнения, почина в Цюрих на 17 юли, известиха световните агенции.

Последното му представяне беше на фестивала Lovely Day във Визен, Австрия, в събота.  Музикантът се изяви там, представяйки своя актуален албум "True To The Blues". Причината за смъртта предстои да бъде оповестена.

В началото на 70-те години на миналия век Уинтър е един от най-популярните изпълнители на живо. Той е сред легендите на Уудсток, свирил е с митичните  Мъди Уотърс и Джон Лий Хукър. Сп. "Ролинг стоун" го нарежда сред 100-те най-велики китаристи на всички времена.

Майстор на слайд-китарата, блусменът и вокалист блесна с първокласен, директен и наливен блус ту рок – акустичен и електрифициран.

Албиносът записваше без никаква идея да лети върху крилете на (недодяланата) птица на комерсията, следвайки тъмнокожите аксмени от делтата на Мисисипи - страстно и крайно емоционално.

Тексаското торнадо, както беше известен покойният, се обрича на блуса през 1977.

Харакатерните му вокални данни, изразени с префорсиран гласов маниер и почти неразгадаеми каскади от тонове в китарните сола, го превърнаха в един от символите на американския бял блус.

Светлина по пътя на душата му!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички