Ричард Клайдерман свири на специален роял Yamaha у нас


Ричард Клайдерман свири на специален роял Yamaha у нас

6306

Ричард Клайдерман (Richard Clayderman) ще свири на специален роял "Yamaha" на двата си концерта у нас.

Както MySound.bg извести, те са в рамките на Европейския музикален фестивал - в Двореца на културата и спорта във Варна от 19.30 ч. днес и в зала 1 на НДК в столицата на 14 април.

Инструментът, на който ще изяви пианистът, пристигна около месец по-рано заедно с 9 специалисти. Роялът е дълъг 275 см. (или 9 фута). Той бе транспортиран у нас  директно от  шоу-руума на "Yamaha" в Париж. За изпробването му помогна и прочутият наш пианист Людмил Ангелов, който свири на този роял на концерта си на 5 март.

Звездата на десетото издание на Европейския музикален фестивалРичард Клайдерман, е наречен от Нанси Рейгън Принца на романса. Той идва за втори път в България по покана на "Кантус Фирмус" и "Класик FM" радио. Гостът ще представи заедно с Класик FM М-Тел оркестър програма от класически, поп и филмови мелодии. Дни преди пристигането на изпълнителя, Класик FM М-Тел оркестър отрепетира репертоара за концерта - пиеси на Пол дьо Сеневил, Стиви Уондър, Андрю Лойд Уебър, Оливие Тусен и др.

В България Ричард Клайдерман е придружен от прочутия композитор и продуцент - Оливие Тусен, ключова фигура за кариерата на пианиста. Именно през 1976 едно телефонно обаждане от Тусен до Клайдерман (тогава Филип Паже), преобръща живота на музиканта. По това време Оливие заедно с партньора си Пол дьо Сеневил търсят пианист, за да запишат балада за пиано, композирана от Сеневил в чест на новородената си дъщеря Аделин.

23-годишният Филип се явява на прослушването заедно с още 20 кандидати и за свое учудване получава работата. Името Филип Паже се променя на Ричард Клайдерман (приема фамилията на своята прабаба, за да избегне грешно произношение на истинското си име извън Франция) и сингълът се изстрелва на върха, като продава зашеметяващите 22 милиона копия в 38 страни.

Днес Клайдерман има зад гърба си 1200 песни и по думите на един германски журналист „със сигурност е направил повече за популяризирането на пианото по света от всеки друг от Бетовен насам”.

Французинът създаде нов романтичен стил с репертоар, който съчетава неговите "запазени" оригинали с класическо и поп звучене, реализира огромни продажби на записи в световен мащаб в размер на 90 милиона броя по последни данни и невероятните 276 златни и 70 платинени компактдиска.

Всеки негов концерт се превръща в изключително събитие, посетено от хиляди почитатели.  Настоящето издание на фестивала ще представи и чудесния британски проект Мат Бианко (Matt Bianco) в София на 16 април.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички