Интуитивно музициране в новия албум на Мирян Колев, представя го в "Топлоцентрала" на 9 октомври
В ритъма на суинга с The Oldie Goldies. Формацията представя първия си албум "Happy Feet" на живо
Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз". Очакваме доайена на японския авангарден джаз Масахико Сато и монголско-френско-българското фолк-рок трио Violons Barbares
Никос Вертис разпродаде за трети път най-голямата зала в София
Концерт с вълшебната музика от филмите на Disney
Първият концерт на Café del Mundo у нас е разпродаден
Легендарната група Rage на 40. Вестфалски пауър метъл в столичния клуб "При Черепите"
Актуалните британски пост-пънкари  Squid ще ударят в столичния клуб Pave
Димитър Аргиров и Соня Чакърова с нов албум и концерт на 5 октомври. Песенни следи
Световната поп оперна сензация Il Divo пристига за концерти в Пловдив и Варна
Оркестър Камчия, TDK и Evitceles представят България на престижния сръбски фестивал Changeover
Богата музикална програма в "Топлоцентрала" през октомври

Сестрата на Графа - Нора, в Три пъти живопис


Сестрата на Графа - Нора, в Три пъти живопис

4312

Новият сезон в арт-галерия "Париж-Москва" ще бъде открит с изложбата "Три пъти живопис" от 18.30 ч. днес.

Тя представя картините на три млади художнички - Нора Ампова, сестра на Владимир Ампов-Графа, Калия Калъчева и Екатерина Раденкова. Желанието, идеята и философията на галерията е редом с утвърдени имена, които изпълват нейната колекция, все по-често да отваря своето пространство за новата вълна в българската живопис. Да подтикне публиката да открие, да възприеме, да заобича тези млади творци, които с ентусиазъм и непримиримост разбиват стереотипите, преобръщат визията за съвременния свят и повеждат зрителя в неочаквани може би и за самите тях посоки.

Изложбата "Три пъти живопис" не е аритметичен сбор от произведенията на трима творци, а своего рода "кончерто за три инструмента", в което всеки изпъква със своята специфичност и ритмика, но същевременно хармонично се вписва в цялостната партитура. Нестандартната визия за всекидневието в картините на Калия Калъчева, подчертана от разчупената композиция и експресивните цветове, влиза в непринуден диалог с по-лиричните пейзажи на Екатерина Раденкова. И към тези различни погледи на една и съща реалност, изведнъж се включват с непринудена дързост, сюрреалистичните "портрети" на Нора Ампова. Крайъгълният камък, обединяващ произведенията на трите художнички, е непрестанното, трескаво търсене на онова "отвъд", на загатнатия подтекст, на неясното, едва доловимо чувство за нещо неизказано, скрито в простите образи, форми, ситуации, които ни заобикалят, въвеждат в творческата им лаборатория изкуствоведи. Художничките са част от това странстващо, номадско поколение артисти, гъделичкано от необуздана необподимост да пътешества, да престъпва граници, да изследва (в буквален и преносен смисъл) нови територии. От Китай до Аляска!

Изложбата ще бъде отворена от 8 септември до 6 октомври.

Нора Ампова е родена в София през 1989. Завършила е НХУ "Акад. Илия Петров", София. Следва четвърта година в НХА специалност "живопис" в класа на професор Андрей Даниел в момента. Учила е един семестър в University Of Hertfordshire, Хетфийлд, Великобритания, специалност "живопис". Има три самостоятелни изложби - "Живопис" в галерия "Дебют" през 2008, "Пейзажи" през 2009 в галерия "Зерлиев" и "Зад завесата" (2010) в бар-галерия DaDa Cultural Bar, София. Има многобройни участия в общи изяви. Печели награда-диплома за най-добра дебютна изложба в галерия "Дебют" за 2008.

Калия Калъчева е родена през 1986 в София. Завършила е Националното училище за изящни изкуства "Академик Илия Петров" и НХА в класа на професор Андрей Даниел, специалност "живопис" със степен магистър. Посещавала е и един семестър школата за приложни изскуства Ecole Bulle в Париж. Има две самостоятелни изложби - "Квадрати" - 2005,  в галерия "Дебют" и "Ескалация" (2011) в галерия "София-прес". Участвала е в общи изложби в България. Носител е на наградата за млад живописец на фондация "Едмонд Демирджиян" за 2011.

Екатерина Раденкова е родена на през 1985 в София. Дипломира се в НХА специалност "живопис" в класа на професор Андрей Даниел през 2010. Преди това завършва Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров". Има една самостоятелна изложба - "От Аляска до Аляска", през 2011 в галерия "София-прес".

Участва в много групови изяви, сред които две изложбu на 51-о ателие "Натюрморт и приятели" и "Художници рисуват художници" в галерия "София-прес", протестна изложба "Да спасим Рила планина", две изложби в Бат, Великобритания, и в Британския съвет в София, както и пътуваща експозиция от конкурс за детска рисунка на спортна тема по повод летните олимпийски игри в Сидни, Австралия, 2000.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички