Шалом Фест събра над 8 000 пред НДК


Шалом Фест събра над 8 000 пред НДК

3619

Столицата посрещна първия еврейски фестивал "Шалом София" с много усмивки и любопитна публика през уикенда.

Организаторите съумяха да грабнат аудиторията с разнообразни занимания и забавления за всички възрасти. Тълпите от посетители се оказаха над 8 хиляди души, което направи събитието водещо за изминалия ден. Сред шатрите, които превзеха пространството пред НДК, беше издигната голяма сцена с главна роля в програмата.

На сцената се изявиха известни български и чуждестранни таланти на еврейската общност. Неостаряващият Етиен Леви зареди публиката с настроение и показа, че има неостаряващи музиканти и песни, които винаги ще са близо до меломаните. В късния следобед зазвучаха свежи парчета на иврит, изпълнени от младия певец и текстописец Рене Ранев.

Безспорен връх в програмата на събитието беше концертът на Амир Гвирцман, последван от представянето на Амстердам Клезмер Бенд. Гвирцман, който е известен като "човека оркестър", предизвика оживлението на публиката още със самото си излизане на сцената и изречените на идеален български език думи: "Здравейте, аз говоря малко български. Много се радвам, че съм тук!" .

Музикантът сподели, че е идвал много пъти в България и е създал приятелства, които са му дали възможност да разбира много български фрази. Съчетанието на 25 духови инструмента, на които Гвирцман свири сам, провокира истински възторг в публиката.

Холандци с еврейски произход, музикантите от Амстердам Клезмер Бенд, от своя страна, направиха подобаващо закриване на фестивала. Клезмер музиката оживи НДК и сред тълпите имаше много хора, повлечени в танца на традиционното еврейско звучене, примесено с духа на новото време. Гостите, които бяха извикани на бис, подариха на публиката още половин час с най-добрите си пиеси, сред които беше и култовото парче "Limonchiki".

Първото издание на "Шалом София" фест даде сериозно начало с добра програма и изпълнители на ниво. Разнообразните шатри надскочиха очакванията на многобройните посетители, като предложиха всевъзможни варианти на забавления и културни дейности. Фестивалът успя да постигне своите цели, а именно - да доближи аудиторията до най-интересното и същевременно неизвестно от еврейската култура.

Организаторите бяха силно развълнувани от голямата посещаемост и широкия интерес от страна от публиката и обещават второ, още по-интересно и богато издание на фестивала.      

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички