Сензационните Bring Me The Horizon с нов албум хедлайн на Hills Of Rock 2024
ArtBat с хедлайн шоу на открито в афиша на серията Sofia Solid
Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден с програма през лятото и есента и някои от най-големите имена в света на джаза
Джейкъб Колиър – един Питър Пан в света на музиката
60 дни за Sofia Summer Fest 2024. Петото издание на летния културен фестивал започва с концерт на Васил Найденов
Лятото на Ali
Любо Киров даде начало на "Ново турне 2024" с видеопремиера
Deep Purple пият само немска бира, Mr. Big, със специално седмично меню, Аccept наблягат на азиатската кухня
A to JazZ отново превърна София в музикална столица
Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с Мистерията на българските гласове
Концертът на Thievery Corporation се мести на открито в Националния исторически музей
Калин Вельов с Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет в афиша на "Jazz Велинград" 2024

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието


София реализира най-успешната Европейска джаз конференция в историята на събитието

1725

София реализира най-успешната Европейска джаз конференция за осемгодишната ѝ история, отчетоха от екипа на A to JazZ.

Както MySound.bg писа, над 350 делегата от 38 държави, заминаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивали и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии се събраха в Националния дворец на културата в трите дни от 22 до 24 септември в различни модули на програмата. Тя включваше  конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите презентационни шоукейс концерти на 16 музикални проекта от страната, с които беше представена българската джаз сцена.

Нови културни хоризонти и мостове

Интересът, който България предизвика като нова дестинация и източник на културни продукти, се оправда напълно. Той доведе най-голямото представителство на членове на Европейската джаз мрежа у нас, повечето от които посещават страната ни за първи път. Събитието се проведе под мотото "Breaking New Ground" и имаше стратегическо значение не само за България, но и за целия Балкански регион, който дълго време оставаше в сянка върху културната карта на Европа. Това е и причината страната ни да инициира създаването на неформална мрежа от балкански културни оператори от Сърбия, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция, присъствали по време на събитието, които да работят заедно за по-силното позициониране на региона и привличане на нови инвестиции в културния, фестивалния и конгресния туризъм.

"Тазгодишната конференция е от историческо значение. Първо, както всички вие се убедихте, силната и оригинална джаз общност съществува от десетилетия в София и ние трябва да продължаваме да я интегрираме в европейския фестивален афиш. Второ, това беше първото събитие от такъв мащаб на целите Балкани и всеки от този регион мечтаеше то да се проведе в Югоизточна Европа. Тази конференция вече има влияние и резонанс върху целия регион", сподели по време на официалното закриване Драган Амброзич от културния център Dom Omladine в Белград и директор на Belgrade Jazz Festival.

Впечатляващи презентационни шоукейс концерти

Ключовата цел на домакините беше европейската джаз общност да припознае България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Те чуха за първи път български джаз, който се отличи с майсторските вплитания на фолклорни елементи и неравноделни ритми, което прави стила ни уникален в световното развитие на жанра. Невероятните проекти 3uP, Бодуров трио, Димитър Льолев квартет: "Родопология", Георги Корназов "Нова генерация" квинтет, дуото Христина Белева и Васил Хаджигрудев, Джазаница, JP3, Хаджигрудев секстет, Via Mavis, Живко Василев квинтет, The Essential Funk Trombone, Ruth Koleva, Desi & The Madmen, триото Tryplet, NoiseLinguistix и Оратница представиха изключителна разнообразна програма пред потенциалните купувачи на техните проекти, сред които North Sea Jazz Festival (Ротердам), Istanbul Jazz Festival, Ronnie Scott (Лондон), Stadtgarten (Кьолн), Nasjonal-jazzscene (Осло), Bimhuis (Амстердам) и други. Това е и първият по рода си у нас джаз шоукейс, който даде голям тласък на възможностите им за реализация на сцените на най-големите фестивали и клубове в Европа.

"Обърнахме внимание на цялата европейска джаз и културна общност към България, към музикалните ни традиции. Ние работим изключително много в посока отваряне на чуждите пазари за българските музиканти, както и разширяване на представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да взаимодействат активно заедно с други фестивали и организации от Европа", коментира Мила Георгиева, мениджър международни отношения във фондация "Ей ту Зет", инициатор на провеждането на европейската конференция в България.  

Фондация "Ей ту Зет" е организатор на един от най-значимите джаз фестивали на Балканите A to JazZ, както и двигател на редица инициативи за международен културен обмен, реформиране на културните политики на България с фокус експорт и припознаване на креативните индустрии като сектор от икономиката на страната с огромен потенциал за развитие.  

Събитието се проведе с изключителната подкрепа на Министерството на културата на Република България заедно с Министерството на туризма, Столична община - Календар на културните събития и ОП "Туризъм". 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички