Вятърът на Марди Гра от Тhe Paulin Brothers у нас


Вятърът на Марди Гра от Тhe Paulin Brothers у нас

3841

Емблематичният брас бенд от Ню Орлийнс - Paulin Brothers, представя "Истински истории от Марди Гра" на турне в България.

Част от фиестата е и изложбата на фотографа Блага Димитрова.  

"Истински истории от Марди Гра", документираща най-големия карнавал в САЩ – фестивала "Марди Гра" в Ню Орлийнс, е на Моста на влюбените до НДК в София.

Творбите - над 60, ще бъдат там до 31 март. Освен галерията, организирана с подкрепата на Столична община, проектът включва и документален филм и турне на автентичната брас формация.

Блага Димитрова черпи вдъхновение от класическата музика и джаза започва да работи по темата от 2010 с концерти и фотопортрети на български джаз музиканти, живеещи и работещи по цял свят.

Впечатленията, които Блага трупа по време на своите пътувания в Америка и по света изобщо, са запечатани на снимки, които тя представи в няколко големи изложби през последните години. Сюжетите, които най-често фотографира, винаги са за градовете и хората, посветили съдбата си на музиката.

Младата авторка е режисьор, оператор и монтажист и на документални филми за джаз музикантите в Лондон и САЩ, завършва работата си по лента, посветена на фестивала "Марди Гра", която ще бъде показана във Военния клуб в София в края на март.

"Марди Гра" (Mardi Gras) идва от френски и означава "изобилен вторник" (Fat Tuesday). Това е традиционен християнски празник, почитан в много държави в Европа, Бразилия и Щатите по повод последния ден преди Великденските пости, в който се яде богата, обилна и тлъста храна.

От повече от век този ден се отбелязва с пъстър фестивал в много страни по света, a най-голям и зрелищен e в сочения за роднен град на джаза Ню Орлийнс.

"Марди Гра" не е просто карнавал за жителите на Ню Орлийнс. Той е величествено празненство, за което жителите на града готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на Изобилния вторник, точно 46 дни преди Великден, като през 2013 се пада на 12 февруари.

Улиците на столицата на американския щат Луизиана се изпълват с маскирани хора в традиционните цветове на събитието – пурпурно, което означава справедливост; зелено с послание за вяра; и златно, символ на сила. Джаз се лее от всеки ъгъл на града, а по улиците минават пъстри платформи, от които хора хвърлят разноцветни огърлици, с каквито са окичени от глава до пети всички. Други характерни обичаи са подготовката на изобилие от вкусни кейкове, традиционни индиански паради и много вълнуващи забавления за деца и възрастни.

Традицията и културата на "Марди Гра" ще бъдат представени на българската публика за първи път със серия от събития, организирани от като част от дългогодишния проект "Без граници".

Турнето на Тhe Paulin Brothers в пет български града ще пренесе атмосферата на фестивала  у нас. Преди концертите във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София от 23 до 28 март ще има и прожекции на документалния филм на младата фотографка за последния карнавал в САЩ.

В духа на оригиналния фестивал концертите и прожекциите  във всеки град ще бъдат съпътствани от карнавал, който ще пресъздаде атмосферата на Марди Гра, с участието на актьори, облечени в типичните цветове и костюми, както и всички желаещи да почувстват духа на тази култура.

Емблематичната брас формация The Paulin Brothers ще пренесе на 25 март (понеделник) бургазлии за първи път в света и атмосферата на най-големия и пищен фестивал в родния град на джаза.

Спектакълът ще бъде представен от Блага Димитрова и Американското посолство със съдействието на община Бургас. Проявата е в културния дом на нефтохимика от 19.30 часа и е с вход свободен.

Музикантите от Тhe Paulin Brothers ще се изявят с характерните си униформи от бели ризи, черни панталони, вратовръзки и каскети, пресъздавайки автентичната атмосфера на Ню Орлийнс. Фамилният бенд е емблематичен за музикалната история на САЩ. Той е сформиран от пионера "Doc" Paulin през 20-те години на 20-и век, и до днес е синоним на традиционния джаз, като продължава да разпространява тази култура по всички точки на света със седемчленния си оркестър. Концертът ще премине в неповторим джем сешън, тъй като заедно с братята ще свирят и някои от най-изявените български джаз музиканти: Митко Димитров – барабан, Петър Момчев – саксофон, Михаил Йосифов – тромпет и Вили Стоянов – тромбон. Спектакълът е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата 2019.

Бендът ще свири в Пловдив на 26 март, вторник, от 19. 30 ч., клуб Stage 51, и в столичния Военен клуб на 28 март, четвъртък, 20.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички