Възпяват социализЪма със специална платформа в София


Възпяват социализЪма със специална платформа в София

5065

Третата подред изложа на динамичната платформа за инсталации - living museum™, ще бъде открита в София утре.

Хепънингът ще се състои в сградата на БДЖ на ул. „Иван Вазов” и ул. „Г.С.Раковски” в между 16 и 20 декември. Това е същото място, където избухна първият "жив музей", с тема (Х)амстердам по-рано тази година.

Георги Лозанов ще открие машината на времето на living museum™ с типичната си остроумност и ексцентричност. СОЦ-ът, пречупен през призмата на 25-годишните, ще оживее във фотографии. Сред живи експонати. През уъркшопи. Чрез жонгльори и артисти на кокили. Зад диктаторски маски. Фестивал и дизайн бианале, в духа на конструктивистите – Родченко и Попова. Една представа на младите, които познават СОЦ-а от легенди и тайно изказани думи.

Всяко едно от помещенията на сградата е обособено в различна тематика. Аудиторията ще се потопи в разчупената визия на кубинския, съветския, китайския и, разбира се, българския СОЦ. Една съпоставка между преди и сега, СТРИЙТ-а и миналото, реалното и фантазията, поясниха организаторите.

Авторът Васил Тучков и екипът на living museum™ са приготвили машина на времето, която ще ни пренесе в тяхната представа за миналото.СОЦ-ът през очите на тези, които не са живели пряко в него, но са израстнали в епицентъра му. Косвено засегнато, младото поколение днес има различни мнения по въпросите за режима у нас; а именно образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи. Всички тези съставки забъркват рецепта за пълна обърквация у младия „европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни памтеници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени. СОЦ-ът срещу СТРИЙТ-а и заедно.

На музикалната сцена са канени да звучат "заслужилите народни артисти" Милена, Уикеда, Скилър и други. За целта сградата затваря всеки ден врати между 17.00 и 19.00 часа. Входът за музикалната част е 8 лева.

Четвъртък:

Skiller – 20.30 часа
Panican Whyasker – 21.30 часа

Петък:

Милена Славова (акустичен сет) – 21.30 часа

Събота:

Viperfish – 21.30 часа
Уикеда – 23.00 часа

Неделя:

Белослава – 21.30 часа

Имбесилс енд Дъ Пойзън Ъмбрела (Imbeciles & the Poison Umbrella) – 23.00 часа

Както е характерно за living museum™, всяка от инсталациите е интерактивна. Така посетителите освен статични зрители могат да бъдат преки участници в събитието.

Хепънингът поставя време и пространство в музей, където експонатите са живи. Целта е зрителят да се пренесе в емоцията на темата (град, епоха, идеология). Мисия  на фестивала е да събира артисти от различни сфери на национално и международно ниво в тематична колаборация. Досега Живият музей представи холандската тема "(Х)амстердам: история за котки, хамстери, летящи къщи и колела" през юни в София и през септември в Нощ на музеите в Пловдив.

В Града на тепетата living museum™ беше контракултурна точка, която събра близо четири хиляди гости в стария тютюнев склад и закри нощта с разтърсващо парти.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички