КоЯn на Hills Оf Rock 2024: Once a Freak, Always a Freak. Средният пръст и малко други есенции
С Плешивото куче на терен, преди генералните репетиции на някои от по-ярките участници в афиша на:
Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката в София
Първо издание на Music Vibes Festival. Молец, Fyre, Атанас Колев, Боро Първи и други хитови изпълнители в Созопол. Крис Макаров и Юли Славчев - посланици на нов бранд за дрехи втора употреба
Hayes & Y и Woomb с ексцентричен концерт в Созопол
Мокри и усмихнати с Dubioza Kolektiv в Созопол. Веселяците канят на "концерт с приятели" със специални пакети на билети с отстъпка
Lеft To Die с нов концерт в София: Култови песни на Death от "Scream Bloody Gore" и "Leprosy"
Рок маратон: Mono Inc, Pain Of Salvation и Ihsahn в три последователни дни в Пловдив
Трето издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец от 2 до 7 август
Judas Priest - Защитниците на Непроницаемата вяра в София
Траш и спийд на макс с американските титани Toxic Holocaust
Chuck Billy (Testament): "Ще крием бирата в бекстейджа от Maltworm"

Бомбино - "туарегският Джими Хендрикс", с концерт в София


Бомбино - "туарегският Джими Хендрикс", с концерт в София

1216

"Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ", казва Омара "Бомбино" Моктар.

Този несравним оригинал, наречен "туарегския Джими Хендрикс" от Агадез, Нигер, пристига с групата си за концерт в столичния клуб Mixtape 5 от 21.00 ч. на 8 ноември, сряда, по покана на "Аларма Пънк Джаз"/ Wrong Fest.

Омара "Бомбино" Моктар (на тамашек, езика на туарегите - ⴱⵓⵎⴱⵉⵏⵓ) е роден през 1980 година в Тидене, на 80. км от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) през 1990 г. семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тинейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се (заедно с други туарегски момчета, негови проятели) от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нофлър. През 1997 г. се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път бива издадена негова музика под името Group Bombino - в концертния албум "Guitars From Agadez, Vol.2" на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007 г., избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии. Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо.

Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект, посветен на музиката на Ролинг Стоунс, като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс в една от песните.

В Буркина Фасо Бомбино среща филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи добри записи на музиката си. През 2010 г., след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма "Agadez, the Music and the Rebellion" (записи тук: https://www.youtube.com/watch?v=fzWBow0OAeA ). А възходът продължава... И от другата страна на Атлантика.

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му "Nomad" (2013), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen (най-известната туарегска група в света, доайените на т.нар. "пустинен блус") се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Гогол Бордело и Амаду & Мариам, участия в лайв сешън форматите на KEXP и Tiny Desk, a шестият студиен албум на Бомбино – "Deran" (2018), записан в студио, собственост на краля на Мароко, е номиниран за "Грами" в секцията "Най-добър уълрд мюзик албум".

В София Бомбино идва в класическо "афро-Джими Хендрикс трио" – с музикантите си Кори Уилхелм (барабани и калабаш, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) и с музиката от най-новия си албум "Sahel" (2023). Концертът ще е както празник, честващ туарегския рок-ен-рол и въобще туарегската култура, така и начин и ние да заявим подкрепата си за всички невинни хора, които в момента преживяват поредния преврат и ескалиране на насилието в Нигер, подчертават организаторите.

***** Билети от 40 лева има в EpayGo: https://epaygo.bg/2669025427 и на касите на EasyPay

***** Следете събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1377984473132162

Вратите отварят за публика в 20.00 ч. Преди и след концерта в клуба ще звучи тематична музика – трайбъл рок-ен-рол и психеделик блус от Африка, Азия, Близкия Изток и Далечния Север – селекция на "Аларма Пънк Джаз" и Wrong Fest.

Mixtape 5 е на булевард "България" 1, подлез "Галерия".

Още - на:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://www.facebook.com/TheWrongFest

Видео в YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=pvEV819fxI8 (Aitma от новия албум Sahel)

https://www.youtube.com/watch?v=j6JeI-poy6I (Live @ Afro-Pfingsten Festival)

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички