Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni
Отново на училище с радио N-Joy. Поли Генова, Tino, Mona, Vall, Iskrata и други на концерта в Южния парк
Нашите Dimholt съпорт за шоуто на австралийците Austere и в Гърция
Остава с нова песен за рождения си ден, канят на двучасов концерт в "Маймунарника"

Дарк фолк от Сибир: първият десант на Nytt Land у нас. Пловдивчаните Freija ще открият за хедлайнърите


Дарк фолк от Сибир: първият десант на Nytt Land у нас. Пловдивчаните Freija ще открият за хедлайнърите

879

Сибирският дарк фолк проект Nytt Land идва да ни потопи в своя духовен, космически свят.

Първият концерт на дуото у нас ще се състои в столичния клуб Live & Loud на 20 септември. Родната банда Freija ще подкрепи гостите.

Музика, умело балансираща на ръба на акустичния ритуален метъл и епичните песни на Древен Сибир и Стария Север. Пътувайки между студените пейзажи на тундрата, монголските степи и скандинавските фиорди, Nytt Land са вдъхновени от традиционната музика на коренните народи на Сибир.

Създадена от шаманската двойка Наташа "Баба Яга" и Анатолий Пахаленко през 2013 г., Nytt Land е една от най-завладяващите и призрачни групи, които мрачната фолк сцена може да предложи. Деветият им епос, озаглавен "Torem", кани в мистичен свят на древни ударни инструменти и хипнотизиращи вокални сфери. Изпълненията водят към уникално звуково преживяване и пътешествие в новата трилогия на групата, посветена на трите свята в космологията на тяхната земя. В "Torem" се пее на старите езици на ханти (сибирско индианско племе) и старонорвежки (староисландски). Заглавието му на фино-угорските езици на коренното население на Сибир означава "Велико небе". Великото небе, на което седят предците и където душите на хората и животните се прераждат под формата на птици. Това е и мястото, където шаманът прави първото си пътуване, за да научи мъдростта на Великия дух.

Уникалното звучене на тандема е вдъхновено от звука на сибирската природа - музикалните им корени са дълбоко свързани с митологията, историческите теми и древната шаманска култура. Не може да устоите на песни като хипнотичната "Nord", песен за цикъла на живота, смъртта и прераждането, или когато в "Huginn Аnd Muninn" два гарвана са надарени с реч. Парчето се основава на ролята на Huginn и Huninn като пратеници на върховния бог. То и е свързано с традицията на шаманските практики и с общата символика на северните народи, изобразяваща гарвана като източник на скрито знание. Текстът и ритъмът се интерпретират като трансцеденталното пътуване на шамана. Той се притеснява дали ще може да се върне от това състояние.Кулминацията на космическото пътешествие е "Rise Оf Midgard", която отбелязва появата на образа на раждането на шамана, въстанието на гиганта Имир на средния свят (Midgard) като най-висшето творение на боговете в тяхната сила, а групата осигурява перфектния музикален саундтрак.

С интелигентни и завладяващи разкази, призрачни визуализации и атмосферични ембиънт, но масивни мелодии, обгърнати от уникално гърлено пеене, медитативни ритми и неземен дух на митологията и природата, сибиряните си осигуриха безспорен връх сред албумите на 2023 г. "Torem" е силно препоръчителен за феновете на Heilung, Wardruna и Runahild. Nytt Land пристигат, за да съживят духа ни.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=TmR-pO6JT60&ab_channel=NapalmRecords

Както MySound.bg писа, Freija е нордик паган/фолк група от Пловдив. Създадена е през 2019 година от Теодора и Добрин Стоянови, които още от 2016 година започват да свирят заедно като участници във фестивала Kitee International Music Аnd Art Fеstival във Финландия. Концепцията им е повлияна от северните саги, митология, култура и ритуалистика. Вдъхновени от песента на вьолвите и древните шамани, вековните гори и истории, митологичните герои и великите  вождове от миналото, в музиката си те пресъздават своето усещане за езическия мироглед.

Лятото на 2024 година издават своя първи лайв албум "Rituals In Canada", който отразява включването на Freija като хедлайнър в канадския фестивала Skogen Fest в Квебек миналата година. Албумът е издаден благодарение на лейбъла Eastern Hammer Productions. Freija вече са на прага на това да издадат и своя студиен концептуален албум, посветен на езическата символика и мироглед, записан в Канада с лейбъла Eastern Hammer Productions.

Групата е добре приета и на метъл сцената в България, тя се е изявявала с бандите An Theos (Румъния) и Paganland (Германия), както и с множество утвърдени групи, сред които Северия, Shambless и Tsena Koev. Репертоарът на Freija е на норвежки, фински и исландски и включва авторски песни, фолклорни норвежки, български, фински, славянски песни, както и кавъри на Wardruna, Bathory и Percival. В изпълненията си вплитат традиционни ритуални перкусии и скандинавски инструменти, както и атрактивна сценография на езически викингски и старогермански ритуали.

Актуалният състав на Freija включва Теодора Стоянов (вокали, лира и перкусии), Добрин Стоянов (китара), Снежана Янкова (барабани), Лусия Велева (вокали и перкусии) и Антонио Прието (перкусии и вокали). Една от целите на Freija е да разпространи езическата музика и култура в България. Те стигнаха до полуфинала на "България търси талант" през 2022 година.

Подробности - във Фейсбук събитието на страницата на клуб Live & Loud тук:

https://www.facebook.com/events/740790298228633

Билети - в мрежата на EasyPay и от epaygo.bg:

https://epaygo.bg/3498746886

До 15 септември включително са на цена от 40 лв. В деня на събитието, ако има останали, ще се продават само на входа на клуба на цена, която ще бъде обявена допълнително.

Live & Loud е на ул. "Позитано" №8.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички