Notte Medievale и KsAN със съвместен концерт. Древното зове в столичния клуб Live & Loud
Vrani Volosa специални гости на Ihsah, Radiogeist откриват за Mono Inc. в Пловдив
Керана и Космонавтите представят официално новия си албум "Октант"
Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София
Мария Илиева обяви предстоящ световен проект на финала на турнето си "100 причини"
Orphaned Land отново в България след 11 години, удрят заедно със Science Of Disorder, Lone Survivor и Nest Of Plagues
Турнето "Световното кино в музиката" на Хилда Казасян и Плевенската филхармония продължава. Виж къде и кога
Без Monument Оf Misanthropy на концерта на Belphegor и Malevolent Creation този четвъртък
Британците The Singing Loins откриват есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз"
Дни до юбилейния концерт на Андреа Бочели. Виж с кои изключителни гости излиза на стадион "Васил Левски"
14 нови песни се състезават в ХIV-ото издание на фестивала за поп и рок музика "София 2024"
Тежко се задава концертът на Ildaruni

На 61 години почина Джеймс Котак, бивш барабанист на Scorpions


На 61 години почина Джеймс Котак, бивш барабанист на Scorpions

1727

Бившият барабанист на Скорпиънс Джеймс Котак е починал в Луисвил, Кентъки, във вторник, предаде електронното издание на "Ню Йорк поуст".

Той бе на 61 години. За кончината съобщи дъщеря му Тоби, уточнявайки, че си отишъл в къщата, в която е бил роден и живял до 1987 година. Причината за кончината му не е известна засега.

Скорпиънс почетоха паметта му. "Много тъжна новина… Нашият скъп приятел и барабанист в групата цели 20 години Джеймс Котак, почина на 61-годишна възраст… Джеймс беше прекрасно човешко същество, страхотен музикант и мъж, обичащ семейството си… Той беше нашият "брат от друга майка" и наистина ще ни липсва много… Rock‘n Roll завинаги! Почивай в мир, Джеймс", написаха членовете на легендарната банда във Фейсбук.

Джеймс Котак се присъединява към Скорпиънс през 1996 г., ставайки първият американски музикант, свирил в немската рок група, според нейния официален уебсайт. Той прави студийния си дебют с групата през 1999 г. в албума "Eye II Eye".

Джеймс Котак говореше открито за борбата си с алкохолизма. Заради проблемите му с алкохола той бе уволнен от Скорпиънс през 2016 г. Американският рокаджия беше барабанист на знаменитите германци от 1996 до 2016 година. Същата година беше обявен в състава на бандата, отбелязала своя половинвековен юбилей с албума "Return To Forever" и  със световно турне, което премина и през България - в "Арена Армеец София". Впоследствие вместо Котак зад барабаните седна дръмърът на Тин Лизи и Моторхед Мики Дий. Българските фенове видяха Джеймс Котак с палките за Скорпиънс на стадион "Калиакра" в Каварна през 2005  и 2009 година, а в София - през 2010-а и 2013 година.

Котак беше арестуван за пиянство на обществено място и осъден на един месец затвор в Дубай през 2014 година. Тогава Скорпиънс пътуваха за Бахрейн да изнесат концерт преди състезанията за Формула 1.

Почитателите на рока свързват името на Джеймс Котак и с друга популярна немска формация - Кингдъм Кам, често определяна за епигон на Лед Цепелин заради гласа на фронтмена Лени Волф - сходството в тембъра на вокалиста с този на (младия) Робърт Плант. (Впрочем, Волф свири на всичко без барабаните.) Джеймс беше в редиците на Кингдъм Кам между 1987 и 1995 година. Завърна се в състава след като беше натирен от Скорпиънс.  
  
Котак беше женен за барабанистката Атина Лий, сестра на рокаджията Томи Лий (Мотли Крю) от 1996 до 2010 г. Двамата имат три деца - синовете Матю и Майлс и дъщерята Тоби.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички