Igor Boxx. Полски джаз? Не точно!


Igor Boxx. Полски джаз? Не точно!

4169

Две са чуждестранните имена, които привличат вниманието ми на тазгодишното издание на Mellow Music Festival.

След страхотното изпълнение на британските трип-хоп/ейсид джаз легенди Red Snapper в Борисовата градина, се отправям към клуб Mixtape 5 и около 23. 00 съм вече вътре.

На сцената е родният артист Soulslept, който представя добре балансиран IDM сет. Клубът не спира да се пълни и по време на появата на основния герой на вечерта в него има около 200-250 човека. Радушно посрещнат от публиката, на сцената се качва Igor Pudlo, познат като Igor Boxx – диджей и музикант, добил популярност като част от полското ню джаз дуо Скалпел (Skalpel). Игор се изявява като соло артист в момента. Миналата година излезе дебютният му албум – "Breslau", който очаквам да чуя тази вечер, но явно не е било писано да стане така. Още в първите минути става ясно, че музиката е ремиксирана из основи и е изцяло клубно ориентирана, в абсолютен противовес на диска. Освен Игор, който се е обградил с лаптоп, пулт и различни електронни джаджи, на сцената има още двама души. Един, помагащ с електрониката, и кларинетист, който, за съжаление, не успява да си проправи път сред мощните бийтове и когото през повечето време не чувам. Интересът ми е привлечен от ефектно осветление и оригинални прожекции (архивни кадри на джазмени в действие, откъси от документални филми на военна тематика и различни анимации), които в комбинация с музиката създават впечатляващо аудио-визуално изживяване.

Голямата част от хората са на крака и не остават безучастни към случващото се на сцената, поне до средата на изпълнението, когато темпото пада чувствително и част от публиката решава да провери какво се случва в останалите 5 клуба на Mellow Music Festival. "Ще изсвирим две песни на моята група Скалпел". Слушал съм всяко тяхно парче, но въпреки това не успявам да разкрия нито едно от тях. Явно ремиксирането е голяма страст на Игор. Все пак в края на сета
чуваме едно от най-известните им парчета – "1958", което този път е напълно разпознаваемо.

Джазът, загатнат в сета на Igor Boxx, ни връхлита с пълна сила с появата на feon, познат на меломаните с Old/Nu Jazz + Electronic Sounds партитата, които организира заедно с halojo. За съжаление, много от хората вече са се ориентирали към другите клубове, където по същото време започват изявите си хедлайнърите. Това не пречи на малкото останали да се порадват на автентичния суинг, който умело ни поднася родният диджей. За финал организаторите са поканили Brokoli. Той рязко втвърдява звука и отново ни хвърля в дебрите на електронната музика.

3.30 часът през нощта, а силите са на привършване.

Което автоматично решава дилемата кой от другите клубове да посетя в полза на "нито един".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички