Почина Чавдар Чендов


Почина Чавдар Чендов

5906

Чавдар Чендов почина вчера, 19 януари.

Инсулт е (най-вероятната) причина за смъртта на бившия главен редактор (и идеен баща) на музикалното списание РИТЪМ, който на 14 август тази година щеше да навърши 72 години.

Чендов страдаше от диабет в последните години, припомнят близки на покойния. "Всички го обичаха, въпреки чепатия му характер", припомни пред MySound.bg пък Румен Янев, също бивш главен редактор на музикалния официоз, който спря да излиза в края на 2007 г.

Поклонението ще се състои в столичната църква  "Св. Покров Богородичен" (зад МВР Болница, зад хотел "Родина") от 15.30 ч. на 21 януари (неделя).

През 1987 Стефан Станчев (покоен от 2003) и Чавдар Чендов събраха екипа, създал първообраза на флагмана, чийто пилотен брой - със заглавие "Ритми", още през далечната 1983 даде камертон на цялата музикална преса насетне.

Чавдар Чендов и Размари Стателова са автори на "Поп музиката: Субективни разсъждения и опит за обективни преценки", едно от първите български издания, посветени на поп и рок музиката. Творбата се появи през 1983.

Чендов е откривател на легендарната банда Контрол. Той е баща на Емил Чендов, вокалист на Епизод.

Ето едно програмно интро, което Чавдар Чендов написа в брой No 100 на сп. РИТЪМ през 2006 година.

"Сънувах, че са забравили да ме поканят за 100-я брой на РИТЪМ. Нищо чудно! В планината от списъци на короновани глави, президенти, суперзвезди и депутати името ми може да се е забутало някъде, пък и последните секретарки, които ме познаваха лично, се пенсионираха още преди 50 години. А събитието не бива да се пропуска: за първи път у нас ще гостуват Ролинг Стоунс; заедно със съпътстващите ги антиглобалисти и антигеронтофили от движението Ролинг Стоп ще наминат Мадона и Азис Седми и още кой ли не... Странното е, че за виетнамците, да речем, юбилейното число е 33, за евреите – 77. Само ние сме бучнали един кол, добавили сме му два геврека и се радваме като деца. Нищо, сега като приемем Европа в България, нещата се оправят... А над главата ми загадъчно блещукат диамантите, обсипали платинената рамка около стотния брой на РИТЪМ! Славни времена бяха!"

Милко Стоянов, също някогашен главен редактор на РИТЪМ, реагира светкавично в соцалната мрежа Facebook.

Лека му пръст на ЧЧЧ...

Виден български журналист, писател, преводач, интелектуалец... фен на музиката и свободното слово, останал завинаги в неразказаната история на о бозе почившата българска музикална периодика.

Мога спокойно и с гордост да кажа - мой учител в музикалната журналистика... макар че по онова време, в зората на РИТЪМ, млади (и още с коса), си мислехме, че знаем и можем всичко и никой не трябва да ни казва... Чендо беше по-голям от нас, по-опитен и нямаше точно рокерски вид, но... разбираше нещата, големите неща... отвътре.

Помня, че когато РИТЪМ беше вестник и се гърчеше в безпаричието на "прехода", допуснахме печатна грешка в едно от антрефилетата, които ЧЧЧ обичаше да пише на втора страница. Отпечатано излезе "Дудо Рок"... Смяхме се бая, а и доста време този "вътрешен" псевдоним му остана - Дудо Рок, един ветеран в сфера, която сякаш е запазена само за младите, шумните, дългокосите... Не бях го виждал от години... знаех, че последните му години не са били лесни, защото в България нямаш право да остарееш достойно, особено ако си бил човек на словото, ума и изкуството...

Но ние те помним, Дудо Рок, и там, където си сега, сигурно свири от НАШАТА музика, forever!

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички