ДжаZZ Плюс 2012: малки формации, голям купон


ДжаZZ Плюс 2012: малки формации, голям купон

2320

Осмият традиционен фестивал "ДжаZZ Плюс" ще акцентира върху малки формации - соло, дует, трио и квартет, както и един биг-бенд, които ще се изявят в  Sofia Live Club.

Концертите са в периода 24 октомври - 5 декември, а гостуващите артисти са от Аржентина, Франция, Германия, Великобритания, Дания, Швеция, Мали, Корея и Бразилия.

Предфестивалната програма започва c изява на "най-съблазнителната електротанго група" - Тангето, както я определя "Лос Анджелис Таймс", на 4 октомври.

Тангето са пионери сред пионерите в смесването на танго и електронна музика, и са абослютни тренд-сетъри на новата танго сцена в Буенос Айрес. През своята 10-годишна кариера групата неведнъж пренаписва самата концепция за електротанго, добавяйки към микса елементи от традиционнoто танго и джаза, южноамерикански влияния и разтърсващи бийтове. Впечатляващата ѝ кариера включва концертни дискове, турнета в над 20 страни и 150 града по целия свят, музика за филми, две номинации за "Грами" (Grammy) и много други награди, сред които и най-влиятелният аржентински музикален приз - отличието Гардел. Водещият аржентински всекидневник, La Nacion, определя музиката на проекта като "единствена по рода си комбинация от простота, изисканост, чувственост, енергичност и никакви предразсъдъци". Но най-характерното за Тангето е, че винаги изненадват както в студиото, така и на сцената, с иновативни изпълнения и мощно аудиовизуално шоу.

Същинското начало на фестивала ще бъде сложено на 24 октомври от 20.30 ч. от триото на Якоб Бро, в което специално участие има легендарният барабанист Йон Кристенсен, свирил с фигури като Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Дино Салуци и Бобо Стенсон. Якоб Бро е родом от Копенхаген и още от началото на своята кариера e обърнат към намиране и осъществяване на свой собствен стил и специфично звучене. На ранна възраст започва занимания с тромпет, но по-късно избира китарата. Подходът му към импровизацията и композицията кара много големи имена в съвременния джаз - Бил Фризел, Лий Кониц, Джо Ловано, Том Харел, Поул Моушън и Томаш Станко, да обърнат взор към него. Якоб има множество награди зад гърба си и повече от десет самостоятелни албума, записани за локални датски лейбъли, а самият той се изявява като сайдмен в последния албум "Dark Eyes" на Томаш Станко и е непрекъснато с него на турне в последните няколко години. У нас ще гостува с последния си проект в компанията на басиста Томас Морган и легендарния барабанист Йон Кристенсен, представен за първи път това лято на джаз фестивала в Копенхаген 2012. 

Втората вечер  - 29 октомври, е за а бигбенда Backyard Jazz Orchestra – различната "балканска" група. В сърцето на този проект стоят Шулце и неговият дългогодишен музикален партньор - саксофонистът Петер Евалд, които се вдъхновяват от балканската музикална традиция след едно свое посещение в страните от Югоизточна Европа. Тук те намират поле за сътрудничество с местни музиканти, като напояват музиката си с мелодии от региона. С подкрепата на Гьоте институт сформират Backyard Jazz Orchestra. Целта им е да представят богатото музикално наследство от Балканите в съвременен джаз контекст. Групата се състои от известни инструменталисти от региона и германски артисти, а музиката е по-откачена и вълнуваща, отколкото можете да си представите – ще чуете песни, които могат да ви разплачат, галопиращи, неравноделни ритми и опияняващи химни за живота. Концертът на Backyard Jazz Orchestra се осъществява със съдействието на Гьоте институт.

Вокалният акцент в програмата на "ДжаZZ Плюс" ще се състои на 7 ноември, когато на сцената ще излязат китаристът Улф Вакениус, познат на българската публика от гостуването си през 2007, и корейската певица Юн Сун На, за чийто талант се сипят безброй суперлативи - до един верни. Достатъчно е да чуете интерпретацията й на "Enter Sandman" на Металика, за да се убедите в това. Юн Сун На е явление на европейската джаз сцена. Тя живее и работи в Париж от години и градът е постоянен извор на вдъхновение за младата певица. Красивата изпълнителка е способна да предаде емоцията на всяка песен по уникален начин, присъщ само на нея, като успява винаги да улови вниманието на публиката, затаила дъх в очакване да избухне в края на песента. Във френската преса тя присъства не просто като нов забалежителен глас. Вестник "Льо Монд" пише за нея: "НЛО докосна джазовата вселена с великолепния си глас и оригинално присъствие". Дуетът На-Вакениус блести с ярка светлина и разкрива красив и емоционален джазов свят, в който всеки би копнял да се потопи макар и за няколко часа. Вокалната мощ на Юн Сун На и невероятните китарни способности на Улф Вакениус се допълват и разбират перфектно, което дава възможност на талантливото дуо да се разхожда из света на импровизацията и да изследва немислими джаз територии. Тяхната уникална музикална химия позволява да представят различни музикални аспекти, създавайки твърде интересни диалози. Както казва Мишел Конта от френската медия "Телерама": "Сладък е светът, който изниква в съзнанието ти, когато слушаш  . Младата корейка е вълнуваща, блястяща, понякога забавно смешна, винаги чувствена – енергично нощно същество".

Кулминацията на тазгодишната програма са двата последователни концерта - на 4 и 5 декември, първият на африканското трио на невероятния Антонио Форчоне, а вторият - на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс.

"Няма как да се опише с думи колко велико е това шоу. Най-епичното трио, отличаващо се с музикална перфектност, което съм виждал, се състои от акустичния китарист Антонио Форчоне с изпълнителя Секу Кейта и перкусиониста Адриано Адеуале. Не просто техните музикални способности са разбиващи, а страстта и искрената радост от свиренето за другите грее на лицата им и временно те заслепява и даже и да допуснат грешка, няма как да забележиш. Всеки от публиката бе омагьосан от това изпълнение; лесно можеш да го определиш като едно от най-добрите шоута, които си виждал на и извън острова. И е трагично да се пропусне" - така определя новото трио на китариста Антонио Форчоне електронната медия Three Weeks.

Многократно награждаваният виртуозен китарист от италиански произход, Антонио Форчоне, динамичният бразилски перкусионист Адриано Адеуале и сенегалският изпълнител на кора Секу Кейта ще представят завладяваща и оригинална програма - Sketches Оf Africa, която превръща концертната им изява в истински празник. По този проект триото работи от няколко години, вдъхновено от огромния ритмичен и културен потенциал на Черния континент. Това е радостно и пълно с мелодии празнично посвещение на район, съхранил богато наследство и същевременно преминал през много трансформации.

"Форчоне притежава свобода на експресията, която не може да бъде стилово ограничена; може да го потърсите в музикалния магазин под етикета "джаз" или "уърлд" музика, или акустична музика... или просто "гений", заявява за него Джейн Брейс от "Обзървър".

Фестивалът ще бъде закрит от неповторимия Рено Гарсия-Фонс, който ще представи своя солов проект. Само който не е виждал на живо френския виртуоз, може да не повярва на твърдениято, че той е най-добрият съвременен контрабасист. Определението "Паганини на контрабаса", което му бе дадено от френската критика, е слабо и недостатъчно, за да разкрие неговия композиторски и изпълнителски талант и технически възможности. Техниката му е невероятна, но той не я използва самоцелно, а за да предаде сила на емоцията и богатство на мелодичните си композиции. Артистът не може да бъде сравнен с никой друг музикант, стилът му е неподражаем и изпълненията му пред публика винаги извикват въодушевени възгласи и нескрит възторг.

Последният му сценичен проект е изцяло солов се намира някъде в пространството между Средновековието и днешния ден, където Рено обича да плува свободно, а освен това репертоарът му е вдъхновен от негова въображаема разходка между Изтока и Запада, Африка и Латинска Америка. Рено винаги е мечтал да разкрие неподозираните възможности на контрабаса и да успее да покаже прелестта на инструмента и силата на музикалното чувство, което може да се предаде чрез него. Най-добрият начин да се случи това е на живо. Затова и виртуозът избира да се изправи пред публика и да осигури два незабравими часа, в които да покаже, че този инструмент може да пее с различни гласове. Че и да танцува с лъка на маестрото в ръка.

Проектът е подкрепен от програмата София - кандидат за европейска столица на културата 2019.

Билети за VIII-ия "ДжаZZ Плюс" може да намерите в "Дюкян Меломан", в търговските вериги "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис", както и онлайн мрежата на TicketPlus.bg.

Пропуските за отделните концерти са от 15 до 30 лв.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички