Чудовища на джаз-рока мачкат в Sofia Live Club


Чудовища на джаз-рока мачкат в Sofia Live Club

3295

Как популярният Sofia Live Club ще побере три мегагалактики, не е съвсем ясно.

Може обаче да полюбопитстваш от 20.00 ч. на 7 октомври, неделя: струва си гледката, а за музиката - джаз+рок=фюжън, да не говорим.

На сцената ще излезе същинска супергрупа - HBC, съставена от китарния виртуоз Скот Хендерсън (Scott Henderson), коравия басист Джеф Бърлин (Jeff Berlin) и повелителя на ударните Денис Чеймбърс (Dennis Chambers). Дебютният албум на титаните излиза в каталога на Tone Center Records на 16 октомври, а музикантите тестват пиесите си на живо, пред феновете. Изявата на фюжън бомбаджиите у нас е именно част от тази концертна обиколка.  

Скот Хендерсън (на снимката вляво) е роден през 1954 г. Израства през ерата, когато блус-рокът е в своя пик. Започва ранната си кариера като музикант в клубове в Южна Флорида, свирейки всичко – от Led Zeppelin (Лед Цепелин) до James Brown. След като завършва формалното си обучение във Флорида, "Атлантик Юнивърсити", Скот се премества в Лос Анджелис, където свири и записва с ChickCorea Electric Band, с известния цигулар Jean-Luc Ponty, басиста Jeff Berlin и групата Players. Не на последно място, музикалният му път го отвежда до четиригодишен маратон с основателя на Weather Report - Joe Zawinul. През 1984 Хендерсън и басистът Gary Willis основават една от най-яките джаз-рок групи за всички времена - Tribal Tech, чийто последен диск - "X", излезе през март тази година. След девет албума и стотици изяви, аплодирани от критиката, групата и Скот придобиват световноизвестен статут, благодарение на който днес се нареждат сред най-влиятелните музиканти през последните десетилетия.

Блусът заема особено място в CV-то на Хендерсън. Той се отдава на т.н. дяволска музика - но в крайно електрифицирания й вариант, за близо десетилетие, издавайки проектите "Dog Party" (1994), "Tore Down House" (1997) и "Well To The Bone" (2003).   

Джеф Бърлин е жива легенда на електрическия бас, признат за един от най-добрите солисти на бас по света. Дискографията му изобилства от митични имена:  Yes (Йес), Allan Holdsworth, Mike Stern, Randy Brecker, Billy Cobham, John McLaughlin, Bill Evans, Pat Metheny, Van Halen, Rush. Със своите невероятни способности Джеф влияе на цели поколения басисти и музиканти изобщо. Освен изпълнител, кралят на бас китарата е и преподавател, основал The Players School Оf Music във Флорида.

Денис Чеймбърс започва да се занимава с музика  на четиригодишна възраст, а на шест вече свири на живо в клубове. Макар да е я изцяло самоук, той се превръща в един от титаните в света на фюжъна и джаза, а днес е един от най-известните и търсени барабанисти в цял свят. Списъкът на световноизвестни артисти, с които Денис работи вече от десетилетия, е толкова дълъг, колкото и впечатляващ. Някои от тях са John Scofield (Джон Скофийлд), Michael Brecker, George Duke, Stanley Clarkе, John McLaughlin и други. Известен е с невероятната си скорост и артикулация, изключителния си подход към изпълнение и способности на перкусионните инструменти, съпоставим е с най-легендарните барабанисти на всички времена.

Знаем какви точно композиции ще ударят тримата в Sofia Live Club, но няма да кажем. Защото кои сме ние, та да лишаваме меломана от най-ценната му тръпка - онзи неповторим момент на изненадата.   

Билети за концерта на HBC: в предварителна продажба чрез мрежата на eventim.bg 25 лева, на място - 30 лева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички