Почина шестият член на Пинк Флойд


Почина шестият член на Пинк Флойд

4725

Британският графичен дизайнер Сторм Торгерсон (Storm Thorgerson), създал обложките на над 400 култови албума за банди и солови артисти от различни стилове в последните 40 години, е починал на 18 април, информираха световнте агенции.

Шестият член на Пинк Флойд (Pink Floyd), както наричаха Сторм, ни напусна на 70-годишна възраст само месец и половина след 40-годишнината от издаването на легендарния албум "The Dark Side Оf The Moon", автор на чийто дизайн е именно покойният.

"От няколко години се бореше с рака. В същото време се бе възстановил по забележителен начин от прекарания през 2003 инсулт", се казва в официално изявление на неговите близки.

"Срещнахме се за първи път в ранните ни тийнейджърски години. Ходехме на едно място на брега на реката в Кеймбридж и Сторм беше най-шумният и пълен с ентусиазъм и идеи от всички нас. С годините нищо от това не се промени. Той бе голямо вдъхновение в моя живот - и в професионален, и в личен план. Рамо, на което да се облегнеш, невероятен приятел. Ще ми лисва ужасно!", казва китаристът на групата Дейвид Гилмор (Dave Gilmour), определяйки пред BBC работата на Сторм като "неразделна част от нашите албуми".

Дело на Торгерсон са всички обложки към проектите на Пинк Флойд. Приносът му към израстването на формацията е причина той да бъде наричан "шестия член на Пинк Флойд". Сторм е режисьор на клиповете ѝ към "Learning To Fly", "The Dogs Оf War" и "High Hopes", както и на хитовете от 80-те "The Riddle" на Ник Кършоу и класиката на Йес (Yes) - "Owner Of A Lonely Heart".

Иконичните илюстрации на Сторм украсиха обложки на Лед Цепелин (Led Zeppelin), Audioslave, The Cranberries, Muse, Dream Theater, Питър Гейбриъл, а последно работи по "Mode. Set. Clear", дебютния диск на новозеландската група Villainy (2012).

"Понякога музикантите дори не знаят за какво е музиката им, което прави процеса на създаване на обложката малко труден. Например "Wish You Were Here" (на снимката срещу Сторм) на Пинк Флойд. Когато казах на момчетата "За какво е?", те отговориха: "Не знаем". Така че прекарахме цял месец, опитвайки се да разберем. Е, не месец непрекъснато, но от време на време. Те записваха в "Аби Роуд" и аз наминавах да пия по бира с тях и да говорим за това. След известно време наистина намерихме отговора. Албумът беше за отсъствието", спомня си Сторм пред Independent.

"Музиката е много специална "стока", както я определят. Причината тя да е много специална, е че това, което купувате или изтегляте, е нещо, което може да промени вашия живот. Това не е развлечение. Това е най-ценната стока, която бихте могли да си купите, и тя струва само няколко лири. Шекспир ли беше този, който беше казал, че музиката е храната за любовта? Твърдо вярвам в това. Въпреки че не мога да изпея и една нота или да свиря на китара. Музиката е най-великото нещо", казва арт корифеят, който заедно с Обри Пауъл оформи известния тандем Хипгносис.
.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички