Испанска гала: фламенко - класика - български фолклор - танц


Испанска гала: фламенко - класика - български фолклор - танц

3807

По случай 100 години от сценичната премиера на емблематичното произведение на Мануел де Фая "Любовна магия" и след грандиозния успех на Еструна на най-значимите фламенко фестивали в Испания, тези две артистични програми ще бъдат представени в един зашеметяващ по своята мощ и емоционално въздействие концерт в зала 1 на НДК от 19.00 ч. на 5 декември.

Фламенкото вдъхновява класиката с шедьовъра на Мануел де Фая "Любовна магия", замислен и осъществен като диалог между камерен оркестър и фламенко ансамбъл с участието на неповторимата Росио Басан (фламенко вокал), недостижимите Патрисия Гереро и Давид Перес (фламенко танц), Дани де Морон (фламенко китара), Агустин Диасера (перкусия). Адаптацията е дело на маестро Йорг Бирханс, който ще дирижира камерния симфоничен оркестър. Балетът от "Любовна магия" илюстрира влиянието на традиционната култура върху съвременната музика, с фокус върху специфичното за фламенко музиката cante jondo (дълбоко пеене) и разкъсващия героите драматизъм в "Танца на огъня", поясняват организаторите "ДжаZZ Плюс".

Мануел де Фая  (1876-1946)
El amor brujo("Любовна магия") (45’) Балет, адаптиран за певица, двама фламенко танцьори, фламенко ансамбъл и камерен оркестър (1 флейта, 1 обой, 1 кларнет, 2 корнета, 1 тромпет, тимпани, пиано, струнни).

Българският фолклор вдъхновява фламенкото в проекта Еструна (Estruna). След като покори сцените на най-значимите фламенко фестивали в Испания проектът "Еструна - Арканхел с Нови български гласове" се завръща в България с дълбоко емоционална програма и със специалното участие на невероятната фламенко танцьорка Патрисия Гереро.

Проектът се роди от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове да заговорят на един език. Целта бе да се преосмисли испанската и българската песенна традиция, като се проектира в съвремието и ѝ се вдъхне модерна чувствителност. Еструна стъпва на традиционната песен, а джаз езикът на Антонио Форчоне (акустична китара), Йелси Ередия (контрабас) и Агустин Диасера (перкусия) ни отвежда извън жанровите рамки в градината на прекрасното и непознатото.

Премиерата на проекта се състоя през април 2013, а през лятото на 2014 беше представен на най-престижните фестивали в Испания - на Х фестивал Suma Flamenca в най-стария театър в Европа "Театро Еспаньол" в Мадрид, на фестивала La Noche Blanca del Flamenco в Кордова, на 63 Festival de Musica y Danza в двореца Алхамбра в Гранада, в "Театро Колон" в Уелва и на 20-ия фестивал La Mar de Musicas в Картахена. Повече от 6500 души станаха свидетели на вълшебното изпълнение на Еструна. Проектът бе приет еуфорично от испанската критика и публика и се радва на продължителни и нестихващи овации по време на всяко представление.

"Все още не мога да осъзная какво се случи снощи в "Театро Еспаньол" на концерта на Арканхел и Нови български гласове - истинска магия", възкликна известният критик Хосе Мануел Фернандес Кобо след концерта в Мадрид. RTVE засне кратък документален филм за проекта, който представя срещата на двете традиции на кръстопътя на артистичното предизвикателство. Концертът на Еструна от двореца на Карлос V в Алхамбра в Гранада бе излъчен по Националното радио на Испания и международно чрез Европейската асоциация за радиоразпръскване.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на AC/E(PICE), Посолството на Испания и Институт Сервантес.

Билети - ТУК!     

Видео от спектакъла "Любовна магия" може да видите на: http://youtu.be/C8By0_OCzRQ и на сайта на "ДжаZZ Плюс" – http://jazz-plus.com

Видео от концертите на "Еструна- българският фолклор среща фламенкото":
Festival de la música y danza, Palacio de Carlos V, Granada, 22 юни2014 - https://www.youtube.com/watch?v=rvUdkUUSrIcF
Live recording from the concert in Huelva, Spain, 26 юни2014 - https://www.youtube.com/watch?v=AhLbCVDjnq8

Сайтът на проекта: http://estruna.jazz-plus.com
Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/estrunaproject?fref=ts
Документален филм за проекта Еструна: http://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/videos/btv-reporterite-estruna.html

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички