Масив Атак с концерт в България, идват за Arena Muzika


Масив Атак с концерт в България, идват за Arena Muzika

2812

Масив Атак (Massive Attack) са поредните звездни гости на тазгодишното издание на феста "Arena Muzika".

Кралете на трип-хопа ще се изявят по покана на "София Мюзик Ентърпрайсис" в столичната зала "Фестивална" от 20 ч. на 15 юли.

Билетите за концерта на цени от 50 до 80 лв. ще бъдат в прожадба от вторник, 6 април, в Билетен център, НДК, касите на "Тикетпро" и неговите партньори и онлайн на адрес www.ticketpro.

Масив Атак са от онези иновативни и обсебващи творци на промяната, които жаждата за музикална революция на едно поколение завинаги определя като кралете на трип-хопа. Хипнотичният саунд на групата от Бристол е магнетичен пъзел от аудио сетивност. Сливането на хип-хоп ритми с мелодии от дълбочината на дъб груува е предизвикателство, на което просто не може да се устои.

Историята на групата започва през 1983 с появата на Тhe Wild Bunch, една от най-ранните и най-успешни формации, стъпвали някога на британска сцена. Почти „безшевното” съчетаване на различни музикални стилове, от пънк през реге до ритъм-ен-блус, бързо превръща партитата на формацията в популярните събития, които любителите на клубния живот в Бристол просто не могат да пропуснат.

В средата на 80-е двама от членовете на The Wild Bunch - Andrew Vowles (Mushroom) и Grant Marshall (Daddy G) – се събират с местния автор на 3D графити Robert del Naja, за да дадат началото на Масив Атак през 1987. Първият сингъл на групата  “Daydreaming”, включва страстните вокали на  Shara Nelson и рап-мотивите на Трики (Tricky). Не след дълго излиза дебютният албум „Blue Lines”.

След тригодишна пауза Масив Атак изплуват на повърхността с албума „Protection”, където въздух си поемат гост-вокалите Nicolette и незабравимата Tracey Thorn от Everything Вut Тhe Girl. Три сингъла — “Karmacoma", “Sly” и едноименният - „Protection”, биват преиздадени, а албумът, изцяло ремиксиран от Мед Професър (Mad Professor), получава новото си заглавие „No Protection”. Следва продължително турне и в рамките на няколко години в работното си портфолио проектът добавя ремикси, специално създадени за различни изпълнители от ранга на Гарбидж (Garbagе) и Мадона (Madonnа).

За да проумотират появата си на Годишния музикален фестивал в Гластънбъри, през лятото на 1997 групата издава нов албум - „Risingson”. В този период Масив Атак и в саундтрака на филма “The Jackal”.

В средата на 1998 излиза албумът „Mezzanine”. Свежото ново присъствие на Elizabeth Fraser и Sara Jay и силната подкрепа на реге певеца Хорас Анди (Horace Andy), останал верен на съмишлениците си с участието си във всички техни албуми досега, допълват картината на успеха. С парчета като “Teardrop” и “Inertia Creeps”, „Мezzanine” се превръща в истински култ за критици, клубове и цели тълпи колежани. Именно “Teardrop” е избрана за начална тема в 5 от сезоните на американския телевизионен сериал „Д-р Хаус”.

Следва ново турне в Европа и САЩ и нова петгодишна творческа пауза. През февруари 2003 г излиза дългоочакваният от феновете четвърти албум „100th Window”, а през 2006 групата преиздава най-добрите си парчета досега в компилацията „Collected”.

Предпоследното ЕР - „Splitting Тhe Atom” (2009) и излезлият съвсем наскоро цял албум с нов материал - „Heligoland”,  отново са сред най-обсъжданите творчески проекти.

Масив Атак надскачат границите на собвственто си звучене, като не спират да изненадват и критиците, и почитателите си с вдъхновяващи съвместни проекти, разтърсващи арт визии и вълнуващи изпълнения. Групата безспорно оставя своя отпечатък върху всичко, което носи етикета „брит”. След дългогодишното си присъствие на световната сцена, Robert del Naja и Grant Marshall продължават да експериментират с невидимото за очите в своя паралелен музикален свят.

В непрестанната им, малко опасна и неминуемо интересна игра с рамките на всички музикални стилове, ще ги видим на предстоящото им турне.

 

Още от Хип-хоп/Ар ен би


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Любо Киров - "Ново сърце"

Видео


Албуми


Любо Киров - "Ново сърце"

Скоростта, с която Любо Киров разпродава концерти в огромни зали и създава нова музика, е завидна.През последните...

Най-четени новини


виж всички