От 19 до 21 юли 2024 г. в амфитеатъра Loreley, високо над река Рейн, близо до град St. Goarshausen, Германия, се проведе 17-ото и последно издание на популярния фестивал за прогресив рок Night Оf Тhe Prog.

Наред с добре познатите ни участници Arena, Riverside, Pendragon, Steve Hackett, Тhe Flower Kings, Steve Rothery Вand и Big Big Train, силно впечатление оставят норвежците от групата Windmill с изпълнения от албума "Mindscapes", или "Мисловни пейзажи".

Именно него решихме да представим в "Картини от една изложба", това е най-новото заглавие в тяхната дискография от месец юли тази година, подготвено в периода от октомври 2022 г. до април 2024 г., и издадено с участието на изявения музикант и продуцент Karl Groom (Threshold), анонсира Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването за концептуални албуми.

Windmill имат общо 4 албума досега, като в тяхната музика се долавя влиянието на британските колоси Camel, Genesis и Jethro Tull, а донякъде и на Pink Floyd. Формацията е основавана през 2001 г. като страничен проект за участниците в него, но успехите на дебютния им албум "To Вe Сontinued…" от 2010 г., последван от "The Continuation" през 2013 г. и "Tribus" от 2018 г., наред с впечатляващите концерти, с които привличат вниманието на слушателите и специализираните издания, ги карат да се съсредоточат върху работата с групата като основно занятие.

В албума "Мисловни приказки" автори са певецът и китаристът Erik Borgen и пианистът Jean Robert Vitta, които ни повеждат към историческия хълм Calton Hill, споделят загрижеността си за нещата в околния свят, разказват ни за благородството без търсене на отплата, но и за страховете си от попадането в плен на заблуди и загубата на памет, за урока да не се връщат обратно към стената, в която са се блъскали.

Албума "Mindscapes" ще чуем в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 21 септември, след новините от 22.00 часа.