Турнето "Концерти с кауза“ започва в началото на март
Полските дет/блек метъл законодатели Hate с концерт в София, родните The Revenge Project и французите Skaphos ще ударят преди хедлайнърите
Mr.Big, Axel Rudi Pell, Steel Panther, Stratovarius, Primal Fear, Rhapsody Оf Fire и Jelusick в афиша на Midalidare
Нашите Past Redemption и Scolos ще подгреят за Benighted. Обявиха официално афтърпарти "При Черепите" след концерта на 1 март
Биг бендът на БНР и млади изпълнители представят златни български хитове. Мост между поколенията
Septicflesh в София: Симфо дет магията на боговете
Sеvi празнува 14 в нов състав, кани на концерт и премиера на горещо видео
Нина Николина кани на концерта "Любовни народни песни" в Sofia Live Club
Истанбулското психеделично трио ЛаЛаЛар отново на българска земя. Ще люлее Пловдив и София
French‘ N Love Cabaret: С Вера Шандел, Ангел Заберски трио и балет Нова на 14 февруари
Електро-глем пънк рок от Япония и Италия в клуб Live & Loud
Трио Viva с хеттрик през март

"Картини от една изложба" на 20! Меломанията продължава с "Autumn Variations" на Ed Sheeran тази събота


"Картини от една изложба" на 20! Меломанията продължава с "Autumn Variations" на Ed Sheeran тази събота

690

Тази събота, 25 ноември, ще отбележим 20 години от началото на предаването "Картини от една изложба" на вълните на програма "Хоризонт" на БНР. Първото ни издание бе на 22 ноември 2003 година с представянето на албума "Incantations", или "Заклинания", на Mike Oldfield, припомни традиционният водещ Сергей Шишов и обоснова избора на днешния епизод с думите: "Сега решихме да се насочим към музикант, предизвикал огромен интерес с концерта си идната година у нас, това е английският певец и автор Ed Sheeran, като се спряхме на единствения му концептуален албум "Autumn Variations", или "Есенни вариации", издаден на 29 септември 2023 година".

Sheeran има продадени повече от 150 милиона записи по цял свят, което го нарежда сред най-продаваните музикални изпълнители в света, с неколкократна водеща позиция в класациите и прослушванията в социалните платформи (някои от порядъка на 3.64 милиарда), с редица успешни турнета, и изяви с актьорски роли. Неговият стил може да се определи като поп, фолк-поп и софт рок, а често пъти включва и рап в изпълненията си.

"Есенни вариации" е седмият студиен албум на Ed Sheeran, в него той за първи път откровено споделя житейски подробности от битието си в труден период от живота му. Жена му Cherry Seaborn, бременна с втория им син, е диагностицирана с раково заболяване, и същевременно губи най-добрия си приятел Jamal Edwards. Появата на падащи листа през есента символизира катаклизма в личния живот на приятелите му: раздяла, сривове и от време на време уютни победи. Обложката на албума споменава някои от тривиалните промени, които настъпват с есенното равноденствие, когато "преминаваш от радостен празничен сезон към мокра сива самота, дните стават по-къси, ядем много бисквити и обличаме старите си палта".

"Миналата есен открих, че моите приятели и аз преминаваме през много промени в живота – споделя Ed SheeranСлед горещините на лятото всичко или се успокоява, уталожва, прекъсва, стига до криза, или се взривява. Баща ми и брат ми говореха за композитора Edward Elgar, автор на оркестровата творба "Enigma Variations", или "Енигма вариации", в която всяка от 14-те части е за различен негов приятел или събитие. Това ме вдъхнови да мисля за албума "Есенни вариации". Реших да направя 14 песни за 14 приятели и да ги базирам на есента. Смятам, че есента е сезон с много промени, идващи от лятото. Хората излизат от връзки, влизат във връзки, и са много самотни... След като открих в приятелите си, че всички преживяват различни неща през есента, просто си помислих, че ще бъде интересна тема за писане. Това е първият ми албум, който издавам от собствения си звукозаписен лейбъл Gingerbread Man Records, и исках той да има един продуцент, едно настроение и едно усещане", завършва Ed Sheeran.

"Есенни вариации" ще чуем в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 25 ноември, след новините от 22.00 ч.

Междувременно, водещият отправи поздравителен адрес до слушателите и ръководството на медията, което гласи:

Скъпи приятели,

Навършват се 20 години от началото на предаването "Картини от една изложба" на вълните на програма "Хоризонт" на БНР. Първото ни издание бе на 22 ноември 2003 г. с представянето на албума "Incantations", или "Заклинания", на Mike Oldfield, а днес техният брой вече е 945.

Както знаете, тематиката на предаването излиза извън рамките на музикалния жанр, защото предмет на разговор са преди всичко идеите на авторите на албумите, а това са литературни произведения, игрални филми и др., за чието обсъждане си дават среща представители на различни области на културата, сред които – академик Пламен Карталов, професорите Цочо Бояджиев, Пламен Павлов, Симо Лазаров, Христо Матанов, Бойка Цигова, Валерия Фол, Мони Алмалех, Ганка Неделчева, Радослав Рашков, Руслан Костов, Божидар Манов, Веса Цинандова, Красимир Тасков, Цветан Теофанов, Александър Илиев, Димитрина Кауфман, Пламен Митев, редица от най-изтъкнатите ни музиканти – Теодосий Спасов, Николай Иванов Ом, Константин Цеков, Райчо Иванов, Камелия Тодорова, Нелко Коларов, Юри Стойков, Иван Лечев, Валери Градинарски, Иван Шопов, писателите и поетите Румен Леонидов, Кристин Димитрова, Бойко Ламбовски, Любомир Николов, Йордан Ефтимов, Алек Попов, Татяна Явашева, редовните ни коментатори Владимир Гаджев, Веселин Димитров, Христо Гошев, Владимир Иванов, Теодор Попов. Своя златна диря оставиха и незабравимите академик Николай Кауфман и професорите Симеон Хаджикосев, Александър Федотов, Емилия Стайчева, Александър Янакиев, Вера Ганчева, Владимир Трендафилов – светла да е паметта им!

Двайсет години сме с вас, приятелите на нашето предаване, за което ви отправяме дълбок поклон, а също и думи на признателност към ръководството на програма "Хоризонт", специално на неговата музикална редакция, на тонрежисьорите и рекламното звено, и към екипа, който ръководи БНР, за всестранната подкрепа!

Благодаря ви от името на хората, които създават "Картини от една изложба"!

Сергей Шишов

MySound.bg каза: Да иляди - с години, нови слушатели и покорени меломански върхове на живо в ефира!

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички